Bardzo czarny murzynek

Popularne tanie i łatwe do zrobienia ciasto z użyciem czarnego kakao. Zamieniłam też margarynę która powszechnie była używana przez nasze babcie do tego ciasta, na masło, dzięki czemu ciasto jest według mnie delikatniejsze. Dodatkowo użyłam do posypania polewy płatków migdałowych, dzięki temu ciasto pysznie i delikatnie chrupie:) 
Niezawodna córcia, stwierdziła, że moje ciasto wygląda jakby się spaliło😂
Przy okazji eksperymentu z czarnym kakao stwierdzam, że kakao tradycyjne jest dużo bardziej pachnące i czekoladowe i choć z czarnym kakao można zrobić dużo innych, niż tradycyjne wypieków, u mnie i tak numer 1 zawsze będzie aromatyczne, pełne koloru i bezkonkurencyjne (i nie jest to żadna reklama) gorzkie Kakao Decomorreno.

Na ciasto:
250 g masła
Szklanka cukru
4 czubate łyżki czarnego kakao
4 jaja L
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody

Na polewę:
65 g masła
4 łyżeki cukru
2 łyżki czarnego kakao
2 łyżki mleka
1/ 2 łyżeczki żelatyny

50 g płatków migdałowych 


Masło, wodę, kakao i cukier umieścić w garnuszku, zagotować cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 170 st C.
Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać rozpuszczoną masę i wbić jajka. Wszystko razem zmiksować.
Ciasto piec w blaszce (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić.
Polewa. Cukier rozpuścić z tłuszczem, następnie dodać kakao i mleko wszystko razem zagotować. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto jest gotowe kiedy polewa zastygnie. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne