środa, marca 04, 2020

Gulasz Piruet


Gulasz Piruet

Soczyste kawałki mięsa z aromatycznymi pieczarkami z dodatkiem papryki i groszku. Podane z kluskami śląskimi to doskonała propozycja na pyszny obiad.


Składniki:
·       1 szynka wieprzowa
·       1 kg pieczarek
·       Cebula
·       200 ml koncentrat pomidorowy
·       Puszka groszku konserwowego
·       2 szt. papryki czerwonej
·       15 dag szynki
·       1 łyżka mąki pszennej
·       Olej do smażenia
·       Sól
·       Chili
·       Pieprz

Sposób przygotowania:
1.  Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, solimy.

2.  Na drugiej patelni prużymy drobno pokrojoną cebulę.

3.  Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

4.  Grzyby łączymy z mięsem i podlewamy wodą.

5.  Szynkę kroimy w drobne paseczki, obsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do mięsa.


6.  Następnie dodajemy bez zalewy groszek i pokrojoną w paseczki paprykę, prużymy.


7.  Pod koniec prużenia wlewamy przecier, doprawiamy chili i zagęszczamy odrobiną wody z mąką.




8.  Danie gotowe, idealne do podania z kluskami śląskimi, ryżem lub ziemniakami.






9.  Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz