niedziela, 1 marca 2020

Sałatka z kapusty pekińskiej, selera naciowego i roszponki




Składniki:

4 liście kapusty pekińskiej
5 łodyg selera naciowego
2 garście roszponki
1/2 słodkiej podłużnej papryki czerwonej
4 ogórki konserwowe
1 mała marchewka
1/2 czerwonej cebuli

Sos winegret:

2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka miodu (np. gryczany)
sól, pieprz




Sposób wykonania:

Wycinamy z liści kapusty twarde jasne końcówki. Przecinamy liście wzdłuż na pół, a następnie kroimy je w paski. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, ogórki w kostkę a cebulę w półplasterki. 
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
W szklance łączymy wszystkie składniki sosu, którym następnie polewamy sałatkę. 
Całość dokładnie mieszamy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...