Ciasteczka Migdałowo - Arachidowe

by - 2/28/2020 12:01:00 AM

Jedne z moich ulubionych ciasteczek, kruche, szybkie do przygotowania i można je długo przechowywać.
Takie ciasteczka to chwila moment i mamy gotowy poczęstunek np. dla niezapowiedzianych gości.








Składniki na około 15 ciastek:

  • 100 g masła orzechowego bez dodatków
  • 100 g masła migdałowego
  • 1 jajko kl M
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody
  • 60 g cukru zwykłego lub trzcinowego
  • ewentualnie 2 lub 3 łyżki wiórków/groszków czekoladowych

1. Jajko miksujemy razem z cukrem na puch.
2. Dodajemy masło orzechowe, masło migdałowe, sodę i ewentualnie groszki czekoladowe. Mieszamy całość i za pomocą dwóch łyżek wykładamy porcje ciasteczek na blaszkę o śred. 4 cm.

Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach grzanie góra-dół z termoobiegiem przez około 15 minut.
Następnie po wyjęciu upieczonych ciastek z piekarnika pozostawiamy je na blaszce przez 10 minut a potem przekładamy je na kratkę.




Podobne Posty

8 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych