piątek, 28 lutego 2020

Czekoladowy salceson

Pyszny czekoladowy przysmak z bakaliami, orzechami i chrupiącymi ciasteczkami. Słodka przekąska którą przygotujemy z dowolnych ulubionych składników lub tych które mamy akurat pod ręką.
150 gramów czekolady użyłam różnych ( mleczna, gorzka,deserowa )
2 łyżki kakao
100 gramów masła
70 gramów herbatników lub krakersów (użyłam krakersów i polecam świetnie przełamują słodycz deseru)
50 gramów bakalii (mogą być różne ja użyłam daktyli i rodzynek)
50 gramów orzechów ulubionych ja dałam włoskie 
2 łyżki cukru jeżeli używacie czekolady gorzkiej
2 - 3 łyżki mleka

Bakalie zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia następnie dobrze odcedzić.
Do garnka przekładamy masło i połamaną na kawałki czekoladę,mleko.
Wszystko podgrzewamy na niedużym ogniu  cały czas mieszając tylko do momentu aż czekolada i masło będą płynne. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamane na większe części herbatniki lub krakersy, orzechy i bakalie, całość dokładnie mieszamy. Odstawić na chwilę aby lekko stężało. Wystudzone można włożyć na chwilę do lodówki.
Następnie rozkładamy na blacie folię spożywczą i na środek wykładamy masę czekoladową. Zrolować formując cukierek  mocno ściskając aby masa była zwarta po schłodzeniu. 
Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Smacznego :)
Gotowy deser można dodatkowo obtoczyć w cukrze pudrze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz