Zupa pomidorowa z makaronem

Zupa pomidorowa z makaronem, to jedna z moich ulubionych zup. Moja mama pomidorówkę jadała tylko z ryżem, gdy była zupa pomidorowa gotowany był zarówno makaron jak i ryż, każdy wybierał to z czym lubił jeść pomidorówkę. My zupę pomidorową jemy z makaronem. Przeważnie pomidorówkę gotujemy na rosole, rosół jest w niedzielę a zupa pomidorowa w poniedziałek. ten przepis na zupę pomidorową jest przygotowany od podstaw, zupa była gotowana wtedy gdy mieliśmy na nią ochotę.
Pomidorówka z makaronem

Zupa pomidorowa z makaronem.

SKŁADNIKI:

  • 2 porcje rosołowe
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól  i pieprz  do smaku
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • makaron dowolny
  • zielona pietruszka

Zupa pomidorowa z makaronem, przepis krok po kroku: Zagotowujemy wodę z porcjami rosołowymi, warzywami i 1 łyżeczką soli, ściągamy szumowiny zbierające się na powierzchni zupy. Gotujemy ok. 30 minut aż warzywa i mięso zmięknie, dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego, wsypujemy 1 łyżkę cukru, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy dalej. Gdy porcje rosołowe są miękkie wyciągamy je z zupy. Makaron gotujemy al’ dente w osolonej wodzie. Do zupy pomidorowej wlewamy 100 ml śmietany,  mieszamy, nie gotujemy. Podajemy zupę z makaronem, na środku układamy plasterki marchewki i dekorujemy świeżą natką pietruszki.


Poniżej stare zdjęcie zupy pomidorowej:

 

 

 

inne przepisy na zupę pomidorową znajdziecie tutaj i tutaj

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *