Pieczona dynia z jarmużem i fetą

kolorowe-warzywa-pokrojone-w-misce

Obiad, który robi się praktycznie sam? O taaak, bardzo lubię takie dania! I dziś mam dla Was właśnie taką pyszną propozycję. Pieczona dynia z jarmużem i fetą to idealna propozycja na obiad czy też na  ciepłą kolację dla tych, którzy kochają warzywa, a nie lubią spędzać zbyt dużo czasu przy przysłowiowych garach. No a poza tym pieczone warzywa są przepyszne.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie też inne przepisy na pieczone warzywa:
 

Pieczona dynia z jarmużem i fetą

Pieczona dynia  z jarmużem i fetą

Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
  • 1 mała dynia Hokkaido lub piżmowa 
  • 1/2 opakowania jarmużu
  • 50 g sera feta
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz 
  • szczypior do posypania 
  • sok z cytryny



Wykonanie:
Dynię kroimy w grubą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W żaroodpornym naczyniu mieszamy oliwę, czosnek i przyprawy. Dodajemy dynię i obtaczamy ją w oliwie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, powinna być la dente.
W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w piórka, pomidorki kroimy na pół. Wszystko wraz z jarmużem dodajemy do dyni i dokładnie mieszamy. Posypujemy pokruszona fetą. Pieczemy przez około 5-10 minut, żeby jarmuż nieco zmiękł. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem i skrapiany sokiem z cytryny.

Pieczona dynia z jarmużem i fetą



Komentarze