Parówkowe serce 2

 

…na śniadanie …na przekąskę …na kolację

Już kiedyś wrzuciłam na stronkę pomysł na parówkowe serce, a teraz proponuję małą modyfikację, czyli wstawienie go w ramkę🙂 To ciekawy sposób, by kochanej osobie sprawić przyjemność. Takie danie można zaserwować, by coś uczcić (urodziny, imieniny, Walentynki, Dzień Matki, Dzień Ojca lub Dzień Dziecka) lub po prostu bez okazji🙂 Jest łatwe w przygotowaniu, niedrogie i ładnie wygląda na talerzu. Zapraszam!😊

 

 

Składniki na 1 porcję:

  • 3 parówki
  • 1 jajko
  • mały kawałek świeżej papryki (ok. 20 g, użyłam czerwonej i zielonej)
  • plasterek wędliny np. szynki, polędwicy
  • plasterek żółtego sera np. Gouda
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju do smażenia
  • 3 wykałaczki

 

Jajko rozbij i oddziel żółtko od białka. Do białka dodaj łyżkę wody oraz posiekaną paprykę, wędlinę i ser. Dopraw solą i pieprzem. Z parówek usuń osłonki. Przekrój je nożem wzdłuż pozostawiając z jednej strony ok. 1,5 cm koniuszka. Na patelnię wlej olej, następnie połóż dwie parówki – ich ramiona rozchyl tak, by stworzyły kwadrat. Miejsca, gdzie się stykają zepnij wykałaczkami. Rozcięte „ramiona” trzeciej parówki wygnij tworząc serce i również zepnij wykałaczką. Połóż je na patelni w środku parówkowej ramki. Włącz ogień pod patelnią. Gdy parówki zaczną się smażyć, do serca włóż żółtko i przebij łyżką, by się rozlało. Pozostałe szczeliny ramki wypełnij wcześniej przygotowanym białkiem z dodatkami. Przykryj pokrywką i smaż na niedużym ogniu, aż wierzch się zetnie.

 

Przy nietolerancji na gluten wrażliwość bywa różna – niektórzy mają mniejszą, a niektórzy większą. Kupując parówki i inne wędliny dla „bezglutenowców” zwracaj uwagę na informację „nie zawiera glutenu”, ponieważ wbrew pozorom znajduje się w składzie wielu kiełbas, szynek i innych wyrobów.

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *