Sałatka z pieczonych buraków (dieta dr Dąbrowskiej)

pokrojone-buraki-zielone-ogorki

Uwielbiam pieczone warzywa! Wprawdzie maja one wyższy indeks glikemiczny niż, te spożywane na surowo, ale raz na jakiś czas możemy sobie na nie spokojnie pozwolić podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Salatka z pieczonych buraków idealnie się komponuje ze świeżym zielonym ogórkiem i cebulą.

Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas dietya także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowejw którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi:

Sałatka z pieczonych buraków (dieta dr Dąbrowskiej)

Sałatka z pieczonych buraków

Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:

  • 3 buraki
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 małej cebuli
  • sok z cytryny
  • sól himalajska
  • czarny mielony pieprz
  • listki mięty 


Wykonanie:
Buraki płuczemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i rozmarynem. Naczynie przykrywamy i pieczemy buraki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, ogórki w dużą kostkę.
Wszystko wraz z przyprawami, listkami mięty i sokiem z cytryny dokładnie mieszamy.


Sałatka z pieczonych buraków (dieta dr Dąbrowskiej)



Komentarze