Zupa krem z dyni

     Rozgrzewająca, pyszna zupa z dyni stała się moją ulubiona na te chłodne, deszczowe dni. Zachęcam do spróbowania :)



Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • pół korzenia selera
  • cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz 

Wykonanie:

Dynię kroimy na kawałki, pozbawiamy nasion i pieczemy razem ze skórką w piekarniku (180 st, ok 30 minut). Po upieczeniu skóra łatwiej schodzi. Jeśli używamy dyni hokkaido to nie musimy w ogóle jej obierać.

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W większym garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę. Smażymy ją krótko do zeszklenia. W tym czasie obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy na większe kawałki i wrzucamy do cebulki. Chwilę smażymy z dodatkiem pieprzu ziołowego. W międzyczasie zagotowujemy wodę w czajniku i wrzątkiem zalewamy nasze warzywa w garnku. Gotujemy do momentu aż warzywa lekko zmiękną.  W tym czasie ziemniaki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka a następnie obraną dynię. Przyprawiamy imbirem, papryką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości.

Zupę po wystudzeniu blendujemy. Przed jedzeniem zupę podgrzewamy i serwujemy z kleksem śmietany. Możemy również posypać pestkami dyni lub słonecznika.


Komentarze