lutego 08, 2020

Kapuśniak na żeberkach

kapuśniak na żeberkach

Konkretna zupka na zimę - kapuśniak na żeberkach z dodatkiem kiełbasy. Sycący, lekko kwaśny, z posmakiem wędzonki i dodatkiem majeranku. Można użyć zamiast kiełbasy boczku lub innego wędzonego mięsa (np świetnie sprawdzą się kawałki wędzonych żeberek). Czasem przychodzi na mnie nieodparta ochota na kwaśną zupę, robię wtedy właśnie kapuśniak.. albo ogórkową. Chociaż często gotuję mniej klasycznie to jednak takie zupy też mam w stałym repertuarze.

Kapuśniak na żeberkach

kawałek żeberek (ok 500 -500 g)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
4 ziarna pieprzu
kawałek wędzonej kiełbasy ( ok 150 g) - można zastąpić kawałkiem boczku
4-5  ziemniaków
1/2 kg kiszonej kapusty
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki

Żeberka zalać wodą, zagotować i gotować kilka minut aż pojawią się szumowiny, wylać wodę, żeberka umyć i zalać świeżą wodą (ok 2 litry). Zagotować i gotować ok 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć, dodać do zupy razem z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu oraz 1/3 łyżeczki soli- gotować 40 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę dodać do zupy i gotować aż zmiękną, w razie potrzeby dodać wody.
Kapustę przepłukać na sitku, trochę posiekać i dodać do zupy.
Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na patelni, dodać do zupy wraz z majerankiem.
Patelnię przetrzeć z tłuszczu ręcznikiem papierowym, postawić z powrotem na ogień i dodać łyżkę mąki, chwilę prażyć mąkę mieszając aż zacznie lekko brązowieć, wlać na patelnię chochlę zupy, wymieszać i natychmiast przelać do zupy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
kapuśniak na żeberkach


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger