8.06.2014

Sernik na zimno - kokos, truskawki, mięta z agarem


Truskawek nigdy dość. A na taki słoneczny dzionek tylko sernik na zimno.
Jest leniwie, jest niedziela, jest pięknie, do szczęścia już tylko kawa i coś słodkiego :)
Proponuję więc coś wyjątkowego, lekki sernik bez żelatyny, z agarem, który to jest wytworem natury
i ma tę zaletę, że nie topi się na stole jak żelatyna.
Dodatkowo nie ma smaku i zapachu, co też przemawia na jego korzyść.


Na keksówkę 26 x 8 cm (może być dowolna forma) potrzebujemy:

Na spód: 
jakakolwiek granola albo ciasteczka zmiksowane z masłem
(u mnie granola z patelni, z płatków gryczanych i syropu daktylowego)

ok. 700 g truskawek
400 ml mleka kokosowego (kupnego lub domowego)
400 g serka homogenizowanego naturalnego
7 łyżeczek agaru + 3 łyżeczki agaru
250 ml wody (1 szklanka)
cukier, słodzik wedle uznania
garść świeżej mięty (zostawić kilka listków do dekoracji)

folia spożywcza do wyłożenia foremki


Truskawki umyłam i połowę z nich zostawiłam w całości ale można je pokroić na mniejsze cząstki.
Drugą połowę zmiksowałam z listkami mięty (bez łodyżek) i dosłodziłam ksylitolem.
7 łyżeczek agaru zmieszałam z mlekiem kokosowym, zostawiłam na 10 minut, po czym powoli podgotowałam około 5 minut, wciąż mieszając. Gdy mleko chwilę przestygło (niedługo bo zacznie tężeć), dodałam serek homogenizowany i dosłodziłam (ilość słodzidła to rzecz gustu).
Dno naczynia (miska, keksówka, tortownica) wyłożyłam szczelnie folią spożywczą, zostawiając zapas,
żeby łatwiej było sernik wyjąć po schłodzeniu. Na spód wysypałam granolę, na nią poukładałam całe truskawki i wylałam białą masę. Wówczas ta pozostała biała. Gdybym zmieszałam z nią wcześniej pokrojone truskawki, zabarwiłaby się na czerwono a tego nie chciałam. Włożyłam całość do lodówki.


W garnuszek wlałam szklankę wody, namoczyłam w niej 3 łyżeczki agaru na 10 minut,
następnie pogotowałam ją kilka minut, mieszając. Zmieszałam ze zmiksowanymi wcześniej truskawkami
i miętą, wylałam na sernik, udekorowałam listkami mięty. Sernik tężeje bardzo szybko.
Z masy truskawkowo-miętowej powstaje galaretka.


Można zrobić z samego mleka kokosowego ale będzie bardziej kaloryczne.
Inspirowałam się tym (klik) przepisem.
Smacznego :)

Milion smaków truskawek Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

5 komentarzy:

  1. Sam wygląd tego ciasta zmienia moje podejście do serników na zimno, za którymi nigdy nie przepadałam ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pyszne ciasto i taki zdrowy skład - super!
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń

Miło, jeśli zostawisz coś od siebie w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...