Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami Dziś mam dla Was przepis na prosty i pyszny obiad. Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami. My uwielbiamy to połączenie. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Oczywiście łazanki możecie też śmiało przygotować z białą kapustą. Jednak osobiście najbardziej lubię wersję z kapustą kiszoną. Do tego dobrej jakości kiełbasa – ja polecam Wam kiełbasę rzeźnika od Podlaska Chata. Kiełbasa jest wyrazista w smaku, dobrze doprawiona, dzięki czemu wspaniale komponuje się z kiszoną kapustą i makaronem. Oczywiście mój mąż (ja również) uwielbiamy tą kiełbasę również od tak na kanapkę 😉 Dziś dodatkowo do łazanek dodałam również kawałek szynki, co wzbogaciło smak. Możecie pominąć ten dodatek, wówczas po prostu dodajcie więcej kiełbasy.

To kto przygotuje proste łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami na obiad?

Z podanych składników przygotujecie duży garnek łazanek. Porcja dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • około 200 g makaronu łazankowego
  • 1 kiełbasa rzeźnika od Podlaska Chata (Polecam! Świetnie doprawiona) + u mnie kawałek szynki wiejskiej od Podlaska Chata
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pełne łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie

Uwaga: ilość kiełbasy i szynki dostosowujemy do własnych upodobań, dodatek szynki można pominąć i dodać więcej kiełbasy

Mam dla Was kod rabatowy na zakupy na https://www.skleppodlaskachata.pl/ Otrzymacie 10 % rabatu na hasło: slodkieokruszki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w osolonej wodzie).

Kapustę kiszoną obgotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki. Chwilę smażymy, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę (w u mnie w większą kostkę) i opcjonalnie kawałek szynki (również pokroiłam w kostkę). Całość chwilę smażymy, pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Mieszamy składniki.

Następnie dodajemy partiami naszą kapustę kiszoną (należy ją odcedzić, wyjąć ziele i liście laurowe), mieszamy składniki i zostawiamy chwilę pod przykryciem. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody z gotowania kapusty. Zostawiamy na kilka minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. 

Na koniec dodajemy ugotowany makaron, najlepiej stopniowo, aby wszystko ładnie wymieszać. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Wyłączamy gaz i zostawiamy całość pod przykryciem, smaki lepiej przejdą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz