niedziela, 23 lutego 2020

Makowiec w cieście ucieranym

Hej! Hej kochani! Jeśli zostały Wam białka jajek to mam dla Was super przepis na ich wykorzystanie. Przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Ten Makowiec wychodzi naprawdę smaczny, mięciutkie ciasto z białek i pyszne nadzienie makowe. Zapraszam na przepis :-) 





Składniki(blaszka 23/33):
Ciasto: 
mąka pszenna 1,5 szklanki,
białka jaj 1,5 szklanki,
cukier 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,\
margaryna roztopiona 1 kostka,
Nadzienie:
mak 500 g,
żółtka 3 szt,
miód 4 łyżki,
masło roztopione 7 dag,
cukier puder 3 łyżki,
olejek migdałowy 2 buteleczki,
bakalie 1 szklanka,
Polewa:
czekolada mleczna 100 g,
mleko 4-5 łyżek,
Ponadto:
kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji, 

Sposób przygotowania:
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy do połączenia. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Mak zalać wrzątkiem do pokrycia i gotować przez 20 min. Następnie dwa razy zemleć. Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami. Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Masę wykładamy do blaszki i przykrywamy ją pozostałym ciastem. Pieczemy w temp.170-180 st.C przez 45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. 
Czekoladę łamiemy do rondelka, dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i dekorujemy ciasto. Wierzch ciasta posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz