Kiwano – wartości odżywcze. Deser z kiwano

Kiwano, ogórek kiwano (Cucumis metulifer) zwany także ogórkiem kolczastym to tropikalny owoc, który przywędrował do nas z Afryki.

Kiwano właściwości

Oprócz intrygującego kształtu zaskakuje bogactwem soli mineralnych i witamin. Zawiera cenną witaminę C, A, a także witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy.

Obfituje również w liczne składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, mangan. Zatem spożywanie kiwano, jest bardzo dobrym sposobem, aby regulować gospodarkę mineralną organizmu.

Posiada właściwości moczopędne, zatem aktywnie usuwa toksyny z organizmu. Przeciwdziała miażdżycy i chorobom układu krążenia, wspomaga prawidłowe działanie wątroby i nerek. Jest owocem niskokalorycznym – 44 kcal w 100 g.

Warto wrzucić kiwano do koszyka, by urozmaicić codzienną dietę. Idealnie uzupełni poranną owsiankę i każdą inną kaszkę lub śniadaniowy koktajl. Jest niezwykle dekoracyjny, zatem będzie doskonałym składnikiem deserów. Ma podobno smak kiwi i banana, ja tego nie wyczuwam, jest jednak bardzo orzeźwiający. Zjedliśmy kiwano łyżeczką, prosto ze skorupki, a następny owoc wylądował w dzisiejszym deserze.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 owoc kiwano
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 150-200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru/ksylitolu (zmielonego na mączkę)

Przygotowanie:

  • galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na duży, płaski talerz. Odstawić do przestudzenia i stężenia. Pokroić galaretkę w kostkę
  • śmietanę kremówkę ubić na sztywno
  • owoc kiwano przekroić wzdłuż na pół i wybrać łyżeczką nasionka
  • na dno pucharków wyłożyć kolejno galaretkę, ubitą śmietanę i pestki kiwano

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *