czwartek, 20 lutego 2020

Grzybowy pasztet z ciecierzycy

Pieczony pasztet bez dodatku mięsa to propozycja dla tych którzy chcieliby ograniczyć jego spożywanie. Aromatyczny za sprawą leśnych grzybów i wyrazistych przypraw.
500 gramów ugotowanej ciecierzycy jeżeli używacie konserwowej to powinna być bardzo dobrze odcedzona i osuszona
Suszone grzyby 30 gramów
1 jajko M
cebula 100 gramów
Masło 50 gramów
3 łyżki mąki kukurydzianej ok. 100 gramów 
Papryka wędzona 1 łyżeczka
Tymianek suszony duża szczypta
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
opcjonalnie wegeta
ok 200 ml wody od gotowania grzybów

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie co się moczyły. Odcedzamy. Wodę pozostawiamy.
 Na patelni roztopić masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, krótko przesmażamy i dodajemy odsączone grzyby. Całość smażymy ciągle mieszając ok. 5 minut.
Ciecierzycę przekładamy do do dużego naczynia dodajemy przesmażone grzyby z cebulą, przyprawy, wlać połowę wody od gotowania grzybów i miksujemy na jednolitą masę,  
W razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę masa powinna być dość zbita ale kremowa.
Do gotowej masy dodajemy jajko i mąkę dokładnie mieszamy aby składniki były dobrze połączone.
Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wyrównujemy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut.
Przed krojeniem pasztet powinien być dobrze schłodzony przez kilka godzin w lodówce.
Do pieczenia użyłam małych jednorazowych keksówek o pojemności 650 ml 
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz