Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Super pyszne śniadanie, obiad lub kolacja! Jabłka w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na posiłek nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Warto znać ten szybki przepis na kreatywne wykorzystanie jabłek.

- dobry pomysł na śniadanie
- tanie i łatwo dostępne składniki
- można je szykować przez cały rok

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: do 50 placuszków

Kaloryczność kcal: 45 w 1 placku
Dieta: wegetariańska

Składniki na gęste ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mąki pszennej np. tortowej - 160 g
  • niecałe 3/4 szklanki mleka - do 190 ml
  • 3 średnie lub 2 duże jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Pozostałe składniki

  • 6 łyżek masła klarowanego lub oleju
  • 800 g jabłek - 3 duże lub 4 średnie
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru

Jabłka w cieście naleśnikowym

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jeśli jajka oraz mleko wyjmiesz wcześniej z lodówki i będą one miały temperaturę pomieszczenia, to Twoje gęste ciasto naleśnikowe będzie gotowe do smażenia już po kilku minutach od wymieszania razem wszystkich składników. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków w postaci posypki z cukru i cynamonu. 

Do zrobienia jabłek w cieście polecam średniej wielkości jabłka, które nie będą zbyt kruche. Nie polecam zatem jabłek typu Lobo. 

Jabłka w cieście, 1

Jabłka w cieście

Do miski wsyp jedną szklankę mąki pszennej np. tortowej. Będzie to około 160 gramów mąki. Wbij trzy jajka średniej wielkości lub dwa duże jajka i wlej niecałe 3/4 szklanki mleka. Dodaj szczyptę soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia i dwie płaskie łyżki cukru waniliowego lub też ewentualnie jedną łyżkę cukru wanilinowego. 

Jabłka w cieście, 2

Miksuj ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Polecam użyć do tego ręcznego blendera typu żyrafa. Ciasto możesz odstawić na 10 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne jeśli mleko i jajka nie były zimne. Ciasto powinno być gęściejsze niż klasyczne ciasto na naleśniki. 
Jabłka w cieście, 3

Jabłka umyj i cienko obierz a następnie pokrój w plasterki nie grubsze niż 3 mm. Jabłka kroisz tak, by gniazdo nasienne pozostało po środku. Z każdego krążka jabłka wytnij gniazdo nasienne. Polecam używać do tego metalowego pierścienia do wykrawania. Moja wykrawacza miała niecałe 2 cm średnicy. Jeśli nie masz takiego krążka, to użyj małego noża z cienkim ostrzem. 
Jabłka w cieście, 4

Wymieszaj dokładnie gęste ciasto naleśnikowe i zacznij nagrzewać patelnię. 

Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż łyżkę masła klarowanego lub też oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. 

Przy pomocy szczypiec zanurzaj każdy krążek jabłka w cieście naleśnikowym i kładź na patelnię. Po około dwóch minutach ostrożnie przełóż każdy placek na druga stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Jabłka w cieście są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron są ładnie zarumienione. Jeśli placki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika.  

Jabłka w cieście, 5

W ten sposób usmaż wszystkie przygotowane jabłka w cieście naleśnikowym. Pamiętaj o tym, by w razie potrzeby dodawać porcję tłuszczu na patelnię. Gotowe jabłka w cieście możesz po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem lub mieszanką cynamonu i drobnego cukru. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ takie placuszki z dużą ilością jabłek są wystarczająco słodkie.
Jabłka w cieście, 6

Jabłka w cieście, 7

Usmażone jabłka w cieście naleśnikowym możesz też podać z dowolnym jogurtem owocowym lub też kwaśną śmietaną z dodatkiem odrobiny miodu, syropu lub cukru pudru.
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (820 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Jabłka w cieście

Super pyszne i niesamowicie pyszne! Takie są właśnie moje ukochane jabłka w cieście naleśnikowym. Robię je moim dzieciom od lat, jednak do tej pory nie zebrałam się, by dodać na nie przepis. Czasem wydaje mi się, że im częściej coś robię i im prostszy jest to przepis.. to zwyczajnie nie trzeba go Wam pokazywać. Jednak nic bardziej mylnego, bo Wy też chcecie przecież znać takie właśnie szybkie i proste sposoby na pyszne śniadanie, czy obiad dla dzieci. Nie każdy zna przepis na jabłka w cieście i nie każdy wie jak najlepiej jest je szykować. Moje naleśniki, a raczej ciasto naleśnikowe to podstawowa baza do szykowania tego przepisu. Do tych jednak plasterków jabłka smażonych w cieście naleśnikowym trzeba użyć trochę gęstszego ciasta, więc takie też jest w przepisie. Uwielbiam jablka w ciescie za prostotę wykonania oraz za to, że z tak podstawowych składników można wyczarować coś niesamowicie pysznego. Bardzo szybko i pysznie robi się tez moje proste ciasteczka kokosowe. A jeśli lubicie jabłka tak mocno jak my, to polecam gorąco przepis na pyszny mus jabłkowy bez dodatku cukru. 

Jabłka w cieście naleśnikowym

Moje jabłka w ciescie można podawać na śniadanie, na obiad, na kolację a nawet jako deser na Tłusty Czwartek. To proste. Jabłka w cieście przepis, który moim zdanie powinna znać każda mama. Niektórzy myślą, że aby zrobić jabłka w cieście trzeba mieć jakieś specjalne ciasto i ciężko dostępne składniki, jednak jabłka w cieście ciasto to nic innego jak trochę mleka, mąki, jajek. Bardzo lubię podawać jabłka w cieście z dodatkiem cynamonu wymieszanego z cukrem drobnym. W samym cieście naleśnikowym jest już cukier, więc tak naprawdę, to wcale nie trzeba ich nawet dosładzać. Jeśli lubisz szykować placki i racuszki z użyciem jabłek, to mogę Ci polecić jeszcze kilka świetnych i prostych przepisów. Bardzo dobre są moje racuchy z jabłkiem, które szykuję najczęściej jesienią. Domowe placki z jabłkami to też wspaniały przepis i pomysł na posiłek w ciągu dnia. Na jesieni warto za to wypróbować przepis na pyszne placki ze śliwkami.

Zapraszam też po inne moje przepisy, które zawsze staram się bardzo dokładnie opisać. Znajdziesz na moim Blogu Kulinarnym nie tylko słodkości i pomysły na posiłki dla dzieci, ale i pyszne dania obiadowe, sałatki, surówki, czy domowe zupy. Zapraszam!