2/19/2020

2/19/2020

Ekspresowe oponki/donuty z różowym lukrem



Tłusty czwartek już jutro, bez względu na to, czy macie w planach opychać się cały dzień pączkami czy też raczej jedynie uczcić ten dzień czymś słodkim mam dla Was super pomysł. Zwłaszcza jeśli brakuje Wam czasu na długie przygotowania pączków czy faworków, oto donuty/oponki, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Są puszyste, pięknie się prezentują i na pewno je polubicie ;-)

Składniki:
Donuty:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa i dekoracja:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z buraczków
  • bezy

Wykonanie:
Do jednej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do drugiej miski wbijamy jaja, dodajemy cukier, roztrzepujemy  trzepaczką. Następnie dodajemy olej, jogurt, mieszamy.
Do suchych składników stopniowo wlewamy masę jajeczną, mieszamy do połączenia składników.
Foremkę na donuty smarujemy masłem, wysypujemy mąką lub np. kaszą manną,wlewamy ciasto, pieczemy w temp. 190C przez około 25-30 minut (na złoty kolor). Studzimy.
Cukier puder mieszamy z jogurtem i sokiem z buraczków. Polewamy lukrem upieczone donuty. Wierzch podsypujemy pokruszonymi bezami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz