Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Tłusty Czwartek. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Tłusty Czwartek. Pokaż wszystkie posty

Pączki z nutellą

Na tłusty czwartek nie mogło zabraknąć u mnie pączków, tym razem z nutellą. Niezwykle puszyste, delikatne z czekoladowym nadzieniem dla przełamania słodkiego smaku pączki polałam cytrynowym lukrem. Muszę przyznać, że zajadałam jeszcze ciepłe. 


 Na 16 dużych pączków:
600 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych)
50 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
5 żółtek L
1 jajko L
70 g masła
70 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 kieliszek spirytusu lub wódki

Na lukier:
4 łyżki soku z cytryny
10 łyżek cukru pudru

Ponad to:
2 l oleju rzepakowego
500 g smalcu
ok 16 łyżeczek nutelli 



  • Pączki z nutelląWszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jajka nie mogą być wyjęte prosto z lodówki.
  • Ze 150 ml ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukry, spirytus, rozpuszczone i przestudzone masło, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać aż pojawią się pęcherzyki powietrza. (w mikserze z hakową końcówką zajęło mi to 10 minut.)Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5h.
  • Pączki z nutellą Blat posypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Ciasto podzielić na 16 równych części i uformować pączki. Pączki odstawić znów na 15-20 minut aby wyrosły. W tym czasie rozgrzać tłuszcz do 175st. C.  Pączki smażymy w głębokiej patelni lub płaskim szerokim garnku. Jeżeli nie macie termometru cukierniczego sprawdźcie temp. tłuszczu wrzucając na niego kawałek ciasta. Ciasto powinno od razu wypłynąć i nie rumienić się zbyt szybko.
  • Pączki z nutellą Pączki wrzucać na gorący olej. Pączki powinny unosić się na tłuszczu i swobodnie po nim pływać, nie mogą rownież dotykać dna, więc tłuszczu musi być sporo. Smażymy z obu stron na brązowo. Smażymy po 3-4 pączki na raz, bo każdy kolejny pączek obniża temperaturę tłuszczu.Jeżeli nie jesteście pewni czy pączki dosmażyły się w środku możecie sprawdzić to wbijając drewniany patyczek do środka-tak jak sprawdzamy czy upiekło się ciasto w piekarniku.
  • Pączki z nutellą Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy, jeszcze ciepłe nadziewać nutellą. Możecie je też nadziać dżemem (ten należy zblendować, aby nie było większych kawałków owoców), bądź budyniem.
  • Pączki z nutelląCukier utrzeć z sokiem z cytryny. Pączki polać lukrem. Smacznego!



Cytrynowe pączki serowe

Najlepszy przepis na Tłusty Czwartek dla zapracowanych i zabieganych. Malutkie serowe pączusie, które zrobisz w kilka minut. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.Do pączków dodałam skórkę z cytryny, sok, oraz likier cytrynowy, dzięki temu pączki nabrały pysznego cytrynowego aromatu.


Na pączki:
300 g mąki pszennej
250 g twarogu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki likieru cytrynowego

Ponad to:
0.5 l oleju rzepakowego do smażenia
cukier puder do posypania 



  • Cytrynowe pączki seroweWszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem, bądź łyżką. Ciasto ma być bardzo gęste.
  • Cytrynowe pączki seroweNabierać małe porcje ciasta i posypanymi mąka rękami robić małe kuleczki-pączusie.
  • Cytrynowe pączki serowePączki smażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu (nie powinny się smażyć zbyt szybko, żeby dosmażyły się w środku).
    Usmażone pączki osączać na ręczniku papierowym, a następnie posypywać cukrem pudrem. Smacznego!

Jagodzianki w jagodowym lukrze

Sezon na jagody, więc nie może zabraknąc jagodzianek. Pyszne, puszyste, delikatne, dla mnie idealne jako deser lub śniadanie. No i z Hanką mialam świetną zabawę przy bułeczkach, choć kuchnia wyglądała jakby tajfun po niej przeszedł:)


1/2 kg pszennej mąki 
3 żółtka 
1 całe jajko
100 g masła 
50 g drożdży 
2/3 szklanki cukru
250 ml mleka 
1 opakowanie cukru cytrynowego

nadzienie: 
300 g jagód
8 łyzeczek cukru pudru

lukier: 
2 szklanki cukru pudru 
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki jagód


  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanili Drożdże rozetrzeć z cukrem i połową ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować
  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą waniliDo pracującego zaczynu przesiać makę, dodać cukier i cukier cytrynowy, 4 żółtka (białko zachowac do smarowania), rozpuszczone przestudzone masło, resztę mleka i cukru. Wyrabiać miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrosnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h, ciasto musi podwoić objętość.
  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą waniliCiasto podzielić na 16 równych części, z kazdej zrobić placuszek. Na kazdym ułożyć porcję jagód.
  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą waniliKazdą porcję posypać 1/2 łyzeczki cukru pudru.
  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą waniliBułeczki zawijać do środka i dokladnie zaklejać. Układać zawinięciem do spodu na wyłożonej papierem blasze. Odstawić na 15 minut do ponownego rośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować ich wierzch bialkiem. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 18/20 minut.
  • W tym czasie kiedy buleczki się pieka robimy lukier. Jagody rozgniatamy widelcem, i wraz z 1/2 cukru stawiamy na gazie, delikatnie podgrzewamy, następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy sok z cytryny i resztę cukru, dokładnie ucieramy. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące bułeczki lukrujemy i zostawiamy do zastygnięcia polewy. Smacznego!

Faworki



Faworki, chrusty, chruściki, bez nich nie ma karnawału, a już na oewno Tłustego Czwartku.Tradycyjne ciasteczka, które lubi chyba każdy. Chrupiące, delikatne i naprawdę szybkie w wykonaniu ( razem ze smażeniem, może godzinkę). Hanka powiedziala, że nie dobre, ale może dla tego, że nie miały smaku kinder czekolady-a to teraz taka faza:), przynajmniej miała fajną zabawę podczas przygotowań. W każdym razie ja polecam tradycje...

400 g mąki 
2 całe jajka
3 żółtka
1 łyżka spirytusu
2 łyżki cukru
50 g masła
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1.2 l oleju lub 3 kostki smalcu do smażenia
Cukier puder do posypania

Żółtka i jajka zmiksować z cukrem i ciepłym masłem, następnie dodać spirytus, mąkę i śmietanę, wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto odcinać po kawałeczku, i cienko rozwałkowywać. W przypadku faworków ciąć na 1.5 cm paseczki z nacięciem w środku i przeplatać.
Tak przygotowane faworki  smażymy na złoty kolor w rozgrzanym smalcu lub oleju. Należy pamiętać, iż smażymy tylko po kilka sztuk na raz, ponieważ jeżeli wrzucimy na raz za dużo faworków, tłuszcz będzie miał za zimną temp. Po usmażeniu osączamy ciasteczka na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem .Smacznego!

Tradycyjne pączki z marmoladą

   Nie tylko w karnawale i nie tylko na Tłusty Czwartek, to znakomity pomysł na deser na dziś lub na drugie śniadanie dla dzieci. Pączki z tego przepisu robię od zawsze, są mięciutkie i puszyste z owocowym nadzieniem. Nie chłoną tłuszczu , a smakują najlepiej jeszcze na ciepło ze szklanką mleka.




Składniki na 20 pączków:
600 g mąki pszennej
5 dag drożdży
3 żółtka
1 całe jajo
1/3 szkl cukru
1 szkl ciepłego mleka
1 kieliszek spirytusu
100 g masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli

Nadzienie:
400 g marmolady wieloowocowej

Ponad to
Olej rzepakowy do smażenia
Cukier puder do posypania



  •       Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, rozetrzeć wszystko i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Kiedy w rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze wyrabiamy przez ok 10 min.
    Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci, można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody.
    Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na placuszek i nadziewamy łyżeczką marmolady i bardzo dokładnie zaklejamy ciasto. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy uważać aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo koło marmolady będzie surowe ciasto. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!


Oponki serowe

Klasyczny przysmak, nie tylko na karnawał. Mięciutkie, pulchne i znikają w zastraszającym tempie. Kiedy chodziłam do podstawówki, dzieci przynosiły je do szkoły zamiast drugiego śniadania. 





Składniki na ok 35 szt 
500  g twarogu 
500 g mąki pszennej
 100 g cukru 
cukier waniliowy 
4 żółtka 
1 łyżka octu lub spirytusu 
 200-250 ml kwaśnej, gęstej śmietany 
 olej do smażenia 
cukier puder do posypywania



Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser( można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa),wbić żółtka, dodać cukier,śmietanę,sodę i ocet. Zagnieść ciasto. Ucinać ciasto po kawałku,wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawać szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę np.kieliszkiem . Smażyć z obu stron na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem SMACZNEGO!

Pączki z domowym dżemem truskawkowym

Trochę inne pączki z domowym dżemem truskawkowym, które robię zawsze na prośbę męża-on nie lubi konfitury różanej. Truskawki pysznie komponują się z polewą kakaową.




Składniki na 20 pączków:
600 g mąki pszennej
5 dag drożdży
3 żółtka
1 całe jajo
1/3 szklanki cukru
1 szklanki ciepłego mleka
1 kieliszek spirytusu
100 g margaryny
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli

Nadzienie:
1 słoik (400 ml) domowego dżemu truskawkowego

Na polewę:
125 g masła
8 łyżek cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki śmietanki 30%
1 łyżeczka żelatyny

Ponad to:
tłuszcz do smażenia (u mnie olej)



  •     Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, rozetrzeć wszystko i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Kiedy w rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze wyrabiamy przez ok 10 min. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci, można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody.
  •    Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na placuszek i nadziewamy łyżeczką domowego dżemu truskawkowego i bardzo dokładnie zaklejamy ciasto. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy uważać aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo koło dżemu będzie surowe ciasto. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym.
  •     Polewa. Masło rozpuścić z cukrem dodać kakao i śmietankę mieszać aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dosypać żelatynę- dokładnie rozpuścić ja w polewie. Pączki maczać w polewie i odstawić do zastygnięcia. Smacznego!

Waniliowe pączki serowe

Te pączki to same zalety: delikatne mięciutkie wnętrze, pyszny waniliowy smak, łatwe i ekspresowe wykonanie. W sam raz dla zapracowanych, nie mających czasu, a także dla leniwców kanapowych. Wykonani ich zajmie wam tylko 30 minut.






300 g serka homogenizowanego waniliowego
3 małe jajka
3 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki (250 ml)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyzeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 l oleju rzepakowego




Do miski przesiać mąkę, dodać serki, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajka, wszystko dokładnie wymieszać. Do płaskiego garnka lub na głęboką patelnię wlać olej rozgrzać go i zmniejszyć płomień. Małą łyżeczką nakładać porcje ciasta na umączone ręce i robić małe kuleczki, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące posypywać cukrem pudrem. Smacznego!

Chrust lany

    Tłusty czwartek już za chwilkę, jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnego chrustu, przygotujcie ten lany. Jest kruchutki,pyszny a do tego przygotujecie go naprawdę ekspresowo.



250 g mąki tortowej
3 jaja L
180 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mocnego alkoholu
Cukier puder i cukier waniliowy do posypania
500 ml oleju rzepakowego



Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać jajka, mleko i alkohol. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub do butelki z dziubkiem po napoju. Olej wlać do rondelka lub na głęboką patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wyciskać w spiralki po 4/ 5 na raz. Gdy tylko się zrumienią przewracać na drugą stronę. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego!

Pączki hiszpańskie

   Pączki hiszpańskie, wiedeńskie lub gniazdka-różne mają nazwy.Ja je uwielbiam, jednak przygotowanie ich zawsze wydawało mi się skomplikowane. Jednak okazało się, że to naprawdę łatwe i dużo mniej pracy niż przy "zwykłych" pączkach. Serdecznie polecam do popołudniowej kawki:)



Składniki na 10 dużych (wielkości cukiernianych) pączków

200 g mąki pszennej
250 ml wody
100 g masła lub margaryny
4 jajka

Na lukier:
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Ponad to:
olej do smażenia
papier do pieczenia



   
  •  Mąkę przesiać.Do garnuszka wlać wodę i włożyć masło, całość zagotować.Do gotującego się masła z wodą wsypać mąkę i za pomocą drewnianej kopystki bardzo energicznie mieszać. Ciasto parzyć ciągle mieszając,aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie zdjąć ciasto z gazu i odstawić do ostygnięcia.W czasie gdy ciasto stygnie, pociąć papier do pieczenia na kwadraty takiej wielkości, jakiej chcemy żeby były pączki. Każdy kwadracik papieru, za pomocą pędzelka posmarować olejem. Ostygnięte ciasto przełożyć do miski. Ciasto miksować mikserem dodając kolejno po jednym jajku, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
  •    Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową końcówką. Najwygodniej to robić wywijając rękaw na zewnątrz i umieszczając jego końcówkę w wysokim naczyniu.
  •  Koniec rękawa skręcić. Wyciskać okrągłe gniazdka na pojedyncze kwadraciki z papieru.
  • Pączki hiszpańskieOlej rozgrzać do 170-180 st C. Smażyć najlepiej w rondlu lub głębokiej patelni. Kwadraty papieru z pączkami umieścić na oleju-papierem do góry, po ok 30 sekundach zdjąć papier. Smażyć z obu stron na złoto. Po wyciągnięciu
    pączki osączać na ręczniku papierowym.
  •  Lukier. Cukier puder umieścić w miseczce. Do cukru dodawać stopniowo wodę i sok z cytryny. Ucierać aż powstanie gładki, dość gęsty lukier. Ostygnięte pączki zanurzać jedną stroną w lukrze. Odstawić na chwilę, aby lukier zastygł. Smacznego!


Popularne