wtorek, 18 lutego 2020

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM

   Takie kotleciki są doskonałym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków,które pozostały Nam z obiadu.Wystarczy dodatek mięsa mielonego i mamy pyszny obiad . W końcu nic się nie może zmarnować.
   Dziś wrzucam Wam przepis s. Marii,trochę pozmieniany. Ponad dwa lata temu jadłam podobne w restauracji na imprezie i bardzo mi posmakowały.Podaję je z czerwonym barszczem.
 


Składniki na ok 14 sztuk:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok 2 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 400-500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz 
  • czerwona czubryca
Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonym wrzątku.Odcedzić,ostudzić i przepuścić przez praskę.
Cebulę obrać,drobno posiekać i zeszklić na oleju.Ostudzić,dodać do mięsa mielonego, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem , czubrycą. Dokładnie wymieszać.

Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę,jajka i zagnieść gładkie ciasto. Z ziemniaczanego ciasta formować placki,na środek każdego nałożyć farsz, formować owalne kotleciki,zamykając farsz w środku. 

Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące , najlepiej z czerwonym barszczem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz