stycznia 29, 2020

Warzywa pieczone z kiełbasą

warzywa pieczone z kiełbasą
Dziś danie konkretne - warzywa ( ziemniaki, marchewka, cebula, papryka) zapiekane z dodatkiem kiełbasy. Ja ten typ jedzenia nazywam daniem dla drwala:) Warto do dania dodać jeszcze jakąś surówkę, świetnie sprawdzi się taka z kiszonej kapusty. Danie bardzo proste, nie wymagające wiele pracy, robi się samo i będzie wszystkim smakować.

Warzywa pieczone z kiełbasą

Porcje: 4-5
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 papryki
3 marchewki
1 czerwona cebula
4-5 kawałków kiełbasy
5 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do miski.
Do 2 miski dodać pokrojoną na kawałki paprykę i cebulę.
Oliwę zmieszać z oregano, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
2/3 wylać do ziemniaków i marchewki, zmieszać
1/2 do cebuli i papryki- zmieszać.
Ziemniaki i marchewkę przełożyć do formy do zapiekania.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić warzywa, piec 15 minut, mieszając w międzyczasie.
Dodać cebulę i papryką, całość wymieszać i wstawić na kolejne 30 minut, co jakiś czas mieszając warzywa.
15 minut przed końcem położyć na wierzchu kiełbasę, zapiec razem.
Podawać z surówką z kapusty kiszonej.
warzywa pieczone z kiełbasą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger