Käse spätzle – serowe szpecle

Käse Spätzle to tradycyjna potrawa z pogranicza alpejskich obszarów Niemiec, Szwajcarii i Austrii. Proste, smaczne i tanie danie, idealna propozycja na szybki obiad. Tradycyjnie podaje się je z górskim serem lub ementalerem, a najczęstszy dodatek to tylko prażona cebulka.

Dziś poszłam mocno na skróty i przygotowałam błyskawiczny obiad z kupnych, gotowych szpecli.

Składniki:

  • 250 g makaronu szpecle
  • 150-200 g żółtego sera np. gouda, ementaler, bergkäse
  • 2 łyżki masła ghee
  • słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

  • przygotuj szpecle, lub ugotuj gotowe szpecle wg wskazań na opakowaniu
  • na patelni rozgrzej masło, dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Posyp starym serem, smaż i mieszaj przez kilka minut do rozpuszczenia sera
  • przed podaniem posyp słodką papryką. Dodatkowo podałam z brukselką pieczoną w piekarniku

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *