Wegańska kokosowa owsianka z owocami i orzechami

rozowa-zupa-w-misce-z-owocami

Pysznie, zdrowo i kolorowo zacząć nowy dzień to jest to!  I takie jest właśnie moje dzisiejsze śniadanko. Wegańska kokosowa owsianka z owocami i orzechami ma piękny energetyczny kolor, dzięki sproszkowanej różowej pitai,  a także dzięki dodatkom, czyli czerwonej porzecze, którą zmroziłam latem, po zerwaniu z własnego krzaczka i ziarenkom granata. Przygotowałam ją na bazie napoju roślinnego, czyli kokosowego "mleka".  Mleko kokosowe przygotowałam w domu, (tutaj znajdziecie przepis jak je zrobić), jest pyszne i idealnie się komponuje z płatkami owsianymi.

Na blogu znajdziecie także inne pyszne i zdrowe inspiracje na poranną owsiankę:


Wegańska kokosowa owsianka z owocami i orzechami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki: 
  • 5 kopiastych łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka "mleka" kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka sproszkowanej różowej pitai 
  • garść włoskich orzechów
  • kilka gałązek czerwonych porzeczek (u mnie mrożone)
  • ziarenka granatu
  • płatki kokosowe
  • 1/2 łyżeczki czarnego sezamu



Wykonanie:
Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, sól i odstawiamy na 20 minut. Następnie gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 5 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Po odstawieniu garnuszka z kuchenki dodajemy sproszkowaną pitaję i miód. Bardzo dokładnie mieszamy.
Owsiankę przekładamy  do miski i posypujemy pozostałymi składnikami.



Komentarze