piątek, 7 lutego 2020

Pasta z białej fasoli jak smalec

Jeśli lubicie smalec ale oszczędzacie kalorie to ta pasta z białej fasoli będzie świetnym rozwiązaniem. Smak tej pasty do złudzenia przypomina smak klasycznego smalcu. Świetna opcja dla wegetarian i osób przebywających na różnego rodzaju dietach. Do tego kiszony ogórek.... mmmm niebo w gębie :)
1 puszka białej fasoli 240 gram
1 cebula ok. 100 gramów
pół niedużego  jabłka
1 malutki ząbek czosnku lub szczypta sproszkowanego
sól 
pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka masła lub 1 łyżka oleju kokosowego

Cebulę pokroić w kosteczkę, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni roztopić tłuszcz i przyrumienić na nim cebulę, następnie dodać starte jabłko, majeranek całość chwilę przesmażamy. 
Fasolę odcedzić z zalewy (wodę zostawiamy) i miksujemy na puree wraz z czosnkiem.
Dodajemy przesmażoną cebulę z jabłkiem, doprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszamy. Aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję dolewamy po łyżce wody z odcedzonej fasoli.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz