Deser „Słony kajmak”

Deser na bazie popularnych „ryżowych szyszek”, słodki, krówkowo-kajmakowy smak przełamany nutką soli. Musicie tego spróbować.

Składniki

  • ryż preparowany, ok 80 g
  • masa krówkowa kajmakowa,  ok 400 g
  • śmietanka 30%,  200 ml
  • serek mascarpone, 250 g
  • migdały w płatkach, 100 g
  • sól morska lub himalajska, 0,5 łyżeczki

Wykonanie

  1. Migdały prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
  2. Uprażone migdały przekładamy do miski, dodajemy ryż preparowany (troszeczkę zostawiamy do dekoracji), pół puszki kajmaku i dokładnie mieszamy.
  3. Powstałą masę wykładamy na dnie pucharków.
  4. Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy.
  5. Dodajemy pozostałą część kajmaku, sól i mieszamy.
  6. Następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
  7. Krem wykładamy w pucharkach na ryżu.
  8. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na ok 1 godz.

*Deser dekorujemy ryżem preparowanym, migdałami, ulubionymi owocami.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.