Deser na bazie popularnych „ryżowych szyszek”, słodki, krówkowo-kajmakowy smak przełamany nutką soli. Musicie tego spróbować.
Składniki
- ryż preparowany, ok 80 g
- masa krówkowa kajmakowa, ok 400 g
- śmietanka 30%, 200 ml
- serek mascarpone, 250 g
- migdały w płatkach, 100 g
- sól morska lub himalajska, 0,5 łyżeczki
Wykonanie
- Migdały prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
- Uprażone migdały przekładamy do miski, dodajemy ryż preparowany (troszeczkę zostawiamy do dekoracji), pół puszki kajmaku i dokładnie mieszamy.
- Powstałą masę wykładamy na dnie pucharków.
- Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy.
- Dodajemy pozostałą część kajmaku, sól i mieszamy.
- Następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Krem wykładamy w pucharkach na ryżu.
- Przed podaniem wstawiamy do lodówki na ok 1 godz.
*Deser dekorujemy ryżem preparowanym, migdałami, ulubionymi owocami.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉