lutego 10, 2020

Pączki z mascarpone i gorącym dulce leche. Tłusty Czwartek nadchodzi!



Pączki na tłusty czwartek, który zbliża się wielkimi krokami. W tym roku postanowiłam zrobić troszkę inne pączki, do tej pory korzystałam z przepisu mojej Teściowej na - Domowe pączki- ale chciałam spróbować czegoś innego. Podjęłam się zadania i powiem Wam szczerze, że jestem z siebie na maxa dumna! Wyszły mi prze, przepyszne pączki, w smaku są o dużo lepsze od takich tradycyjnych pączków i nie zsychają się szybko, na drugi dzień są równie dobre! I smak, smak jest całkowicie inny bo oprócz masła czy jajek do ciasta dodałam serek mascarpone, dzięki czemu ciasto zyskało ten nawet trudny do opisania smak, ale taki śmietankowy jakby. Polecam Wam bardzo, pączki robię normalnie na drożdżach bo takie uważam za najlepsze!

Wciąż nie dorobiłam się szprycy do nadziewania pączków, więc u mnie pączki je się z dodatkiem dżemu lub innego kremu. Polecam Wam przygotowanie sosu karmelowego Dulce Leche, o którym już pisałam przy poście na domowe batony TWIX i SNICKERS.
Pasuje idealnie do pączków a w połączeniu z kawą to totalna petarda.
Przepis na Dulce Leche znajdziecie również w tym poście.






PRZEPIS NA PĄCZKI NA SERKU MASCARPONE:


- 410 -420 g mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka
- 50 g masła
- 100 ml mleka
- opakowanie drożdży instant (7g)
- 250 g serka mascarpone
- 30 ml wódki lub spirytusu
- łyżka cukru pudru (opcjonalnie dwie)


W mleku rozpuść drożdże z dwiema łyżkami mąki, odstaw na 5-10 minut.
W dzieży robota umieść serek mascarpone, wódkę i zacznij ubijać na wysokich obrotach, dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj, aż masa mocno zbieleje. 
Dodaj przesianą przez sitko mąkę i rozczyn z drożdży. Załóż hak do robota i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy około 15 do 20 minut.
Stop masło w rondelku i troszkę przestuź nie może być gorące ale powinno być ciepłe. 
Dodaj do ciasta i dalej ubijaj 5 minut.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 do 1,5 godziny aby wyrosło.
Ciasto wyjmij na blat, zagnieć w dłoniach. Odcinaj równe części i formuj dokładnie kulki na pączki. Ważne aby kulka była dobrze zapleciona.
Jeśli pączki chcesz nadziewać dżemem możesz już teraz zapleść w kulkę dżem, zrób to tylko dokładnie, tak aby pączek nie rozkleił się podczas smażenia.
Uformowane pączki, przykryte ściereczką odstawiamy na pół godziny aby podrosły. 



SMAŻENIE:


W głębokim woku nagrzej olej rzepakowy. Olej powinien mieć temp. 170 max 180°C.
Najlepiej umieść kawałeczek ciasta w oleju i sprawdź jak się smaży nie może od razu robić się ciasto brązowe. 
Obniżyć temperaturę oleju możemy poprzez dodanie np. kawałka surowego ziemniaka.
Polecam jednak korzystanie z termometru cukierniczego, to najskuteczniejsza metoda.

Pączki smażymy partiami, pamiętaj, że każdy kolejny dodany pączek obniża temperaturę oleju. 
Ja smażę zawsze najpierw trzy pączki potem kontroluje temp. jak jest OK smażę kolejne.
Olej ma to do siebie, że z czasem się nagrzewa jeszcze bardziej więc przy trzeciej turze pewnie musisz troszeczkę zmniejszyć gaz pod garnkiem.

Pączki wrzucamy ostrożnie na gorący olej, tą stroną, która była górą pączka na blacie - wkładamy na olej. Pączki przykrywamy pokrywką podczas smażenia, dzięki czemu ładnie rosną. Obracamy i smażymy z obydwóch stron.
Wyjmujemy i odsączamy z oleju na ręczniku papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem.


POLECAM CI RÓWNIEŻ PRZEPIS NA:


- Hiszpańskie pączki znane na całym świecie, CHURROSY

- Tradycyjne pączki 

- Pączki gniazdka - bardzo puszyste

- Paczki gniazdka w czekoladzie

- Przepis na mini pączki 








Dulce leche to krem karmelowy, powiem Wam szczerze, że przepisów na ten sos mam kilka. Robię go różnie w zależności od potrzeby. Polecam dla miłośników słodkości.
Sos jest bardzo kaloryczny więc trzeba uważać z jego spożyciem, polecam maxymalnie łyżeczkę do pączka ;-)

DULCE LECHE:


- 200 g cukru
- 100 g masła
- 80 g śmietanki 36% tłuszczu
- 50 g mleka

Cukier wysyp na patelnię i poczekaj aż się skarmelizuje, powinien zrobić się dość mocno brązowy, dużo mocniej niż byśmy robili karmel, ale nie możemy go spalić!
Pamiętaj cukru przy karmelizacji nigdy nie mieszamy, ani nie dotykamy palcem, jedyne co możemy robić to poruszać patelnią aby równo się karmelizował.
Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło, wymieszaj rózgą, dodaj mleko i śmietankę, całość wymieszaj. Ponownie zagotuj na patelni.
Gorący sos zlej do słoika, po wystygnięciu mocno zgęstnieje.
Sos podawaj do pączków.


Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI