Oponki drożdżowe z nutą pomarańczy



Dzień dobry :-) Tłusty czwartek już w przyszłym tygodniu. Ja mam dla Was jeszcze jeden przepis na tą okazję. Tym razem oponki drożdżowe z nutą pomarańczy. Przepis znalazłam tutaj (klik). Oponki pyszne i mięciutkie. Ja nie robiłam na nie już lukru, bo stwierdziłam, że tej słodyczy już wystarczy i posypałam tylko cukrem pudrem. Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-)

Składniki:

  • 430 g mąki pszennej typ 450
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 60 g masła roztopionego
  • 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy, ja dałam cukier ze skórką pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy


1. Masło roztapiamy, mleko podgrzewamy. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże i mieszamy, dodajemy resztę składników. Na samym końcu roztopione masło. Wyrabiamy za pomocą haka ciasto. Ja wyrabiałam około 10 minut. Ciasto możecie wyrobić oczywiście ręcznie.
2. Misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką, wyjmujemy ciasto, które musimy rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką i literatką lub czymś innym z małym otworem wykrawamy oponki. Pamiętajmy o podsypywaniu mąką. Oponki odkładamy na deskę lub blaszkę oprószoną mąkę, żeby nam troszkę podrosły.
4. W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej do 175 stopni, następnie zmniejszamy gaz i smażymy oponki. Smażymy je z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu wyjmujemy na papierowy ręcznik do odsączenia. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem :-) Smacznego :-)





18 komentarzy:

  1. Robiłam takie oponki, ale mi zawsze wychodzą dużo mniejsze..

    OdpowiedzUsuń
  2. O coś dla moich łasuchow :).
    Ja wole tradycyjne pączki z dżemem. Miłego dnia :).

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne, dzieci je uwielbiają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, zapisuję. Ja mam taki z mąką i serem - te oponki robi się okropnie bo ciasto się rozłazi. A tu widzę czysta, drożdżowa robota:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co prawda wolę faworki od pączków, ale te oponki bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wydają się być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kochana :-) porywam do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne oponki. Zjadłabym kilka sztuk <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają smakowicie, domowe najlepsze 😉

    OdpowiedzUsuń
  10. W tym roku mam zamiar upiec faworki, ale w piekarniku :) Pomyślę jeszcze nad jakimiś pączkami lub oponkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kolejny mój smak dzieciństwa :) chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger