sobota, 8 lutego 2020

Lazania ze szpinakiem i kurczakiem z nutą pomidorową

Hejka :) Dzisiaj mam dla Was przepis na mega pyszną lazanie ze szpinakiem. Długo szukałam przepisu, który podpasowałby mi w 100%, aż w końcu stwierdziłam, że zrobię swoją wersję z tego co uważam, że będzie do siebie pasować. I tak powstała moja lazania ze szpinakiem i kurczakiem z dodatkiem sosu pomidorowego. Powiem wam szczerze, że wyszła naprawdę smaczna. Wszystkim smakowała. I nawet mój tata, który nie przepada za szpinakiem powiedział, że jest dobra to chyba coś w tym jest :) Zapraszam w takim razie do spróbowania i życzę wszystkim smacznego!


Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 40-45 minut
Całkowity czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: 4-6

Składniki sos szpinakowy:
300 g piersi z kurczaka
450 g świeżego bądź mrożonego szpinaku
100 g serka topionego
100 ml mleka
1/2 czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Składniki sos beszamelowy:
1/4 kostki margaryny
2 łyżki mąki
500 ml mleka
1 łyżeczka vegety
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki sos pomidorowy:
125 ml przecieru pomidorowego
1/5 cebuli
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, bazylia, oregano

Dodatkowo:
makaron do lazani
100 g boczku
100 g szynki prosciutto
200 g tartej mozzarelli


Sos szpinakowy:
Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, poczekać aż się zeszkli i dodać czosnek. Po chwili dodać kurczaka. Smażyć aż ładnie się zrumieni. Dodać szpinak. W osobnym rondelku rozpuścić w mleku serek topiony, jak oba składniki się połączą dodać do szpinaku i kurczaka. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Sos beszamelowy:
Margarynę rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć. Zdjąć z palnika i dolewać powoli mleko. Ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Dodać vegetę i gałkę muszkatołową. Zagotować, a następnie odstawić.

Sos pomidorowy:
Cebulę poszatkować. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek. Podsmażyć chwilkę dodać sos i przyprawić. Zdjąć z palnika.

Dodatki:
Boczek i szynkę prosciutto pokroić w paski i podsmażyć na małej ilości oleju.

Układać kolejno w naczyniu żaroodpornym:
1. odrobina sosu beszamelowego
2. makaron
3. 1/2 sosu szpinakowego z kurczakiem
4. makaron
5. 1/2 sosu beszamelowego
6. 1/2 boczku i szynki prosciutto
7. makaron
8. 1/2 sosu szpinakowego z kurczakiem
9. makaron
10. 1/2 sosu beszamelowego
11. 1/2 boczku i szynki prosciutto
12. 1/3 sera mozzarella
13. makaron 
14. sos pomidorowy
15. 2/3 sera mozzarella

Piec w temperaturze 200 st. C. przez około 40-45 minut.


Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz