czwartek, 6 lutego 2020

Pulpeciki z chudego mięska z brokułem

Pulpety z chudego mięska z brokułem, a dodatkowo wzbogacone jeszcze delikatnym sosem śmietanowo-koperkowym – to propozycja na dość lekki i pyszny obiad. Takie pulpeciki z nadzieniem z brokuła super prezentują się na talerzu i na pewno przypadną do gustu również małym niejadkom. Koniecznie spróbujcie i smacznego życzę.


Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
250 g brokuła
400 g mięsa mielonego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
6 łyżek bułki tartej
1 jajko
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz


Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente lub rozgotowujemy. Przelewamy zimną wodą. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Podsmażamy ok. 4 minuty cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, podsmażamy 2 minuty. Brokuła drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy 2 minuty. Odstawiamy na bok i studzimy. W misce mieszamy mięso mielone, jajko i otręby/płatki/bułkę tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przestudzone warzywa dodajemy do mięsa, ugniatamy masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, kurkumą i papryką. W rękach formujemy klopsiki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. Podałam z sosem koperkowym, ziemniaczkami tłuczonymi i surówka z kiszonej kapusty 😊

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz