czwartek, 6 lutego 2020

Jajecznica z pomidorami zapiekana w kajzerce

Niby banalna kajzerka i jajecznica klasyk którym często  zajadamy się na śniadanie czy kolację. Ale podana zapieczona w chrupiącej i ciepłej kajzerce na pewno sprawi radość domownikom i zniknie z talerza z jeszcze większym apetytem.
Na 2 porcje
2 kajzerki
2 duże jajka lub 3 mniejsze
kawałek cebuli
kilka pomidorków koktajlowych/daktylowych
2 duże plastry szynki
odrobina masła
sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W między czasie przygotować jajecznicę i bułki.
Górną część kajzerki ściąć i wydrążyć środek, który możemy ususzyć i wykorzystać na bułkę tartą. Bułki lekko spryskujemy wodą, środek wykładamy plastrami szynki.
Na patelni roztopić masło zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pomidorki krótko przesmażyć.
Następnie dodajemy rozbełtane i przyprawione solą i pieprzem jajka, smażymy jajecznicę, ale bardzo krótko aby się za mocno nie ścięła, wystarczy że się lekko zetnie. 
Farsz przekładamy do bułek można opcjonalnie dodać odrobinę startego sera wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 5-7 minut.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz