Ziemniaczana zapiekanka z jajkami i pieczarkami

Plasterki ziemniaków przełożone pieczarkami i ugotowanymi na twardo jajkami. Całość zalana śmietaną, posypana tartym serem. I tyle:)

Prosta, a jednocześnie bardzo dobra ziemniaczana zapiekanka.

Można przygotować w wersji ze słodką lub kwaśną śmietaną – ja przetestowałam obie, ale szczerze mówiąc nie wiem, która wersja smaczniejsza;)

Doskonała na postny, bezmięsny obiad.

  • 5-6 dużych ziemniaków (około 700-800g)
  • 5-6 jajek
  • 500-600 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • mniej więcej 1/2 szkl. kremówki lub 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • około 100 g tartej mozzarelli
  • sól, pieprz
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • olej/masło

Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.

Zimne ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki.

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy na plasterki.

W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy masło z niewielką ilością oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy część pieczarek, smażymy.  Przekładamy całość do miski, a na patelnię wrzucamy stopniowo resztę pieczarek – dzięki temu będą ładnie się smażyć, a nie dusić. Na koniec można odłożoną cebulę z pieczarkami jeszcze raz wrzucić na patelnię i krótko przesmażyć/podgrzać z pozostałymi pieczarkami. Doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz mielonej papryki.

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, a następnie obsypujemy bułką tartą. Rozkładamy plasterki ziemniaków, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie rozkładamy warstwę pieczarek z cebulą oraz jajka, doprawiamy pieprzem i solą. Wykładamy kolejną warstwę ziemniaków.

Wierzch zalewamy śmietaną doprawioną niewielką ilością soli i posypujemy tartym serem (jeżeli wykorzystujemy kwaśną śmietanę wystarczy cienką warstwą rozprowadzić ją po ziemniakach).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

A tutaj zapiekanka przygotowana w wersji z kwaśną śmietaną na wierzchu.