Proste pszenne bułki

Proste pszenne bułki Od zawsze uważałam, że nie ma jak domowe pieczywo. Dziś zapraszam Was na pyszne i proste pszenne bułki. Minimalna ilość składników, proste wykonanie, nic tylko piec. Często wracam do tego przepisu. Tym razem upiekłam je na prośbę rodziny na niedzielną kolację. Było naprawdę pysznie 🙂

Bułki pszenne z tego przepisu wychodzą lekko chrupkie z zewnątrz i mięciutkie w środku. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po przekrojeniu, ale widać to również na zamieszczonych zdjęciach – spójrzcie na boki bułeczek. Polecam Wam ten prosty przepis na domowe pszenne bułki.

Składniki: (na 7-8 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania  – użyłam typ 500 TOTA
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy. Ostawiamy na chwilę na bok.

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy nasze rozrobione drożdże i dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto (ja robię to ręcznie). W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne, może być delikatnie lepkie.

Z ciasta formujemy a la kulę. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę).

Po tym czasie lekko oprószamy dłoń mąką i krótko znów wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy w dłoniach kulki (u mnie zazwyczaj 7-8 sztuk). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy  ściereczką i odstawiamy na 20 minut do lekkiego napuszenia.

Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy mlekiem.

Można też na każdej zrobić wzorek nożem.

Bułeczki pieczemy około 20 minut w nagrzany do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, należy obserwować bułki.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

    • Magdalena says:

      Panie Władysławie, może ułożył Pan papier do pieczenia niewłaściwą stroną lub po prostu to wina papieru. Można na przyszłość papier lekko posmarować olejem, wówczas nie tylko łatwiej się ściąga wypiek, ale też spód jest bardziej chrupiący. Pozdrawiam

Dodaj komentarz