Kluski śląskie - bezglutenowy obiad

     Przepis na kluski śląskie nie jest wiedzą tajemną :) Nie odkryję tu Ameryki :) Zamieszczam ten przepis na blogu dlatego, aby zachęcić do robienia klusek śląskich samemu  w domu. Dopóki nie spróbowałam myślałam, że to trudne i pracochłonne. Bałam się też, że mi nie wyjdą jak należy. Zawsze wychodzą, spróbujcie :) Poza tym kluski są bezglutenowe więc osoby, które unikają glutenu mogą spokojnie je jeść.





Składniki:
  • kilogram ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana według przepisu poniżej
  • jajko
  • płaska łyżeczka soli
Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki (zwykle wykorzystuję te z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę do miski. Możemy również ugotować ziemniaki w tym samym dniu ale trzeba je ostudzić i odparować.

Przeciśnięte ziemniaki wyrównujemy w misce i wybieramy na bok 1/4 ziemniaków. W to puste miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną.

Wyjęte ziemniaki dodajemy znów do miski, wbijamy jajko, dodajemy soli i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, robimy kulki, spłaszczamy i robimy dziurkę na środku.  Układamy na płaskiej powierzchni posypanej mąką ziemniaczaną. Ja najczęściej układam na talerzach, z których potem łatwo mi się wrzuca kluski do wody. Możemy także układać je na stolnicy.

Zagotowujemy wodę z solą. Kluski wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia ( 3-5 minut).

Podajemy do obiadu z masełkiem lub sosem.




















Komentarze