Kulki wege z pieczonego bakłażana i płatków jaglanych (bez glutenu, bez laktozy)

     "Kotlety" wegetariańskie są bardzo łatwe do zrobienia. Nie bójcie się ich. Wystarczą nawet dwa składniki i przyprawy. Pieczemy w piekarniku, do tego jakaś surówka ;)  i mamy zdrowy, pożywny posiłek. W doborze składników ogranicza nas tylko wyobraźnia :)
     Ja preferuję tego typu "kotlety" w formie kulek, gdyż są bardziej soczyste. Równie dobrze możemy uformować płaskie kotlety (opcjonalnie panierować) i usmażyć je na patelni.



Składniki:
  • 1 bakłażan
  • oliwa do skropienia bakłażana
  • 150 g płatków jaglanych
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta przyprawy piernikowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Bakłażana kroimy w ćwiartki, układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu 20-30 minut aż będzie miękki i zrumieniony.
Płatki jaglane wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem ok pół centymetra powyżej poziomu płatków.
Wystudzonego bakłażana i zaparzone płatki wrzucamy do pojemnika i blendujemy do połączenia składników. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni na termoobiegu. W tym czasie z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub trochę większe. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut do zrumienienia.

Nasze "kotlety" możemy zaserwować z surówka lub sałatką albo do obiadu z warzywami.




Smaczne! A Nie Tuczy :)

Komentarze

  1. Super kulki, dodałabym jeszcze jakiś wyrazisty sosik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem można jakiś sosik zrobić :) ale jak dla mnie smak tych kulek jest tak pyszny, że nie chciałam go niczym zmieniać :) Same w sobie są bardzo soczyste :)

      Usuń

Prześlij komentarz