Grzybowy żurek na domowym zakwasie

Grzybowy żurek przygotowany na esencjonalnym grzybowym wywarze i domowym zakwasie żurkowym to pyszna, super zdrowa i rozgrzewająca zupa. Z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i białej kiełbasy syte danie jednogarnkowe.

W niektórych regionach Polski postny żur grzybowy to danie wigilijne. Nie znam tej tradycji, ale z ogromnym apetytem mogę taką zupę jeść bardzo często przez cały okrągły rok.

Zapraszam do przepisu!

Składniki na 4 porcje:

  • 20 g suszonych borowików
  • 0,5 l bulionu warzywnego/mięsnego
  • 0,5 l zakwasu żurkowego
  • ugotowane purée ziemniaczane
  • biała kiełbasa – 4 sztuki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • śmietana
  • natka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

  • grzyby zalej szklanką wody i zostaw na noc do namoczenia
  • następnego dnia — większe kawałki grzybów pokrój na mniejsze, wywar z moczenia przecedź przez sitko do garnka, w którym przygotowujesz zupę. Dolej bulion i zakwas żurkowy. Przed wlaniem zakwasu zamieszaj go i lej przez sitko, by zatrzymać otręby z mąki. Mąka z zakwasu jest ok, bo świetnie zagęści zupę. Dodaj do garnka listek laurowy i ziele angielskie z zakwasu
  • po zagotowaniu dołóż białą kiełbasę i gotuj przez kilka minut, następnie wyłącz i pozostaw na 10 minut, by kiełbasa doszła. Ewentualnie dosól, dodaj zmielony pieprz z młynka i roztarty w palcach majeranek
  • kiełbasę pokrój na plasterki. Podawaj żurek zabielony śmietaną i z ziemniaczanym purée. Ziemniaki możesz dodać po prostu w zupie lub na oddzielnym talerzyku okraszone np. skwarkami 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *