Wegetariańskie burgery z hummusem

Wegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił ich wartości odżywcze. Następnie zostały przełożone domowym hummusem oraz warzywami - pomidorem, sałatą i ogórkiem, a także awokado i kiełkami rzodkiewki. Pyszna i zdrowa propozycja do szkoły, pracy czy na kolację.
Przygotowanie takich zdrowych burgerów od podstaw jest dość pracochłonne, gdyż trzeba upiec bułeczki, no i przygotować hummus. Aby ułatwić sobie pracę proponuję przygotowanie hummusu z gotowej ciecierzycy z puszki, natomiast bułeczki można przygotować sobie dzień wcześniej na wieczór, a rano na świeżo tylko je przełożyć. Z podanej porcji wyjdzie bułeczek na kilka dni...





Składniki:

Bułki:
  • 3-3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki soku z buraka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • czarnuszka
Hummus:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki zimnej wody (lub więcej)
  • szczypta kuminu
  • sól, pieprz
Dodatki:
  • pomidor
  • awokado
  • ogórek
  • kiełki rzodkiewki
  • sałata
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie



Wykonanie:

Bułki:
Mleko podgrzewamy do temperatury 25-30 stopni. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aby urósł.
Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn oraz jajka i sok z buraka. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. 


Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 min.


Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy bułki. 


Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w większych odległościach od siebie. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min., aby wyrosły.
Wierzch bułek smarujemy zimną wodą i posypujemy czarnuszką. 


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-18 min. Studzimy.



Hummus:
Cieciorkę odsączamy z wody.
Do blendera wrzucamy cieciorkę, dodajemy pastę tahini, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz oliwę i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy porcjami wodę i miksujemy do uzyskania kremowej, idealnie gładkiej konsystencji. Przyprawiamy kuminem, solą oraz pieprzem.



Dodatki:
Pomidora, sałatę oraz kiełki myjemy i dokładnie osuszamy. Pomidora kroimy w plasterki.
Awokado i ogórka obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plasterki.



Burgery:
Bułki przekrawamy na pół. Zarówno na górą część, jak i dolną nakładamy hummus - nie żałujemy! Następnie na dolnej części układamy sałatę, pomidora, ogórki i awokado. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu układamy kiełki i przykrywamy górną częścią. Wbijamy patyczek szaszłykowy, aby bułka nie rozleciała się. 








Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny