Skip to content

Jajka po turecku

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Jajka po turecku, czyli tak zwane Ciblir, to nic innego jak jajka w koszulkach ułożone na kołderce z gęstego czosnkowego jogurtu, polane masełkiem z papryką lub chili i posypane świeżymi ziołami. Całość podana w towarzystwie grzanek, jest przepyszną propozycją śniadaniową, którą wiele osób polubi i będzie często przygotowywać.

Tak przygotowana jajecznica jest delikatna, kremowa, jednocześnie jednak też wyrazista. Pięknie się prezentuje na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje.

Zobacz inne przepisy na śniadania – tutaj. 

jajka po turecku

Jajka po turecku

Jajka po turecku – składniki na dwie porcje:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki masła
  • papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka (można dodać szczyptę chili)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 500 ml wody połączonej z dwiema łyżkami octu 10%.

 

Jajka po turecku – wykonanie:

Ząbek czosnku obrać i bardzo drobno go posiekać, lub przecisnąć przez praskę. Dołożyć do jogurtu greckiego, doprawić solą oraz pieprzem i połączyć ze sobą. Jogurt wyłożyć na dwa talerzyki (rozsmarować go na nich).

Wodę 500 ml wraz z dwiema łyżkami octu zagotować. Łyżką zamieszać wrzątek, wprawiając go w wirowy ruch. Wybić do wody jajko, trzymając je nisko nad powierzchnią, aby się nie rozlało. Gotować 3 minuty, aby jajko było ze ściętym białkiem, ale luźnym żółtkiem.  Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na chwilkę do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Odłożyć na ręcznik papierowy, by oddało nadmiar wody. Powtórzyć całość, by ugotować drugie jajko.

W tym czasie na pełni rozgrzać masło, dołożyć do niego paprykę w proszku i połączyć.

Pietruszkę posiekać.

Na kołderce z jogurtu ułożyć jajko, polać całość masłem i posypać natką pietruszki. Jajka po turecku podawać od razu, najlepiej z gorącymi grzankami.

Smacznego!

jajka po turecku

3 komentarze

  1. Lena Gotuje
    28 stycznia, 2020 @ 3:44 pm

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    Reply

  2. zafascynowane
    3 lutego, 2020 @ 6:45 pm

    Same pyszności:)

    Reply

  3. Cafe Silesia
    25 lutego, 2020 @ 8:15 pm

    Przepięknie prezentują się Twoje potrawy!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *