sobota, 25 stycznia 2020

Naleśniki cynamonowe z prażonymi jabłkami

Niebo w gębie! Śniadanie, obiad,deser czy kolacja te naleśniki smakują o każdej porze dnia. Zwykle składniki które zazwyczaj mamy w domu i pyszny posiłek gotowy. 

Naleśniki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
ok. 80 ml oleju
1 łyżeczka cynamonu
 pół łyżeczki cukru
szczypta soli

Prażone jabłka
4-5 dużych jabłek
łyżka soku z cytryny
1 cukier wanilinowy
cukier zwykły do smaku

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na jednolite ciasto.
Odstawiamy na jakieś 15 minut.
W między czasie jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy tak mniej więcej w centymetrową kostkę.
Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier wanilinowy  i sok z cytryny.
Prażymy jabłka  na średnim ogniu do momentu aż się nieco zmiękną i zaczną się rozpadać, następnie zdejmujemy z ognia ewentualnie dosładzamy.

Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki  wychodzi ok.10  naleśników nieco grubszych.
Dodatkowo przed podaniem usmażone naleśniki obsmażam jeszcze  na maśle ( można pominąć)  nakładam kopiastą łyżkę prażonych jabłek zwijam w trójkąt i posypuję cukrem pudrem.
Można podawać bitą śmietaną.
Smacznego :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz