Kulinarna Chwila: Fale Atlantyku Kulinarna Chwila: Fale Atlantyku

czwartek, stycznia 23, 2020

Fale Atlantyku


Fale Atlantyku
Doskonała przekąska na różne uroczyste kolacje. Płaty śledziowe na sposób słodko kwaśno.


Składniki:
·       ½ kg płatów śledziowych solonych
·       200 g śliwek suszonych
·       Cebula
·       Olej
·       1 łyżka miodu
·       100 ml koncentratu pomidorowego
·       Pieprz
Sposób przygotowania:
1.  Śledzie moczymy w wodzie 1 godzinę.
2.  W tym czasie obieramy cebulę i prużymy na rozgrzanym oleju.

3.  Dokładamy miód, koncentrat pomidorowy, pokrojone drobno śliwki, doprawiamy pieprzem, 10 minut prużymy i studzimy.



4.  Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy w naczyniu warstwami: Śledź, sos, śledź i tak do wyczerpania składników.


5.  Chłodzimy w lodówce, najlepsze są na drugi dzień.




6.  Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz