łosoś
Obiady Przepisy

Łosoś w miodowo-czosnkowej glazurze

Ostatnio były krewetki, teraz czas na rybę! Jestem wielką fanką ryb, zwłaszcza w wydaniu azjatyckim, ale niestety nie mogę ich jeść tak często jak bym chciała. Korzystając z okazji, że udało się coś upichcić oczywiście dzielę się z Wami przepisem! Dziś na talerzu łosoś w miodowo-czosnkowej glazurze. Delikatna ryba, pyszny sos z nutą orientu – to jest to, co tygryski lubią najbardziej. No przynajmniej takie jak ja 😉 Spróbujcie koniecznie!

Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 kawałki łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób wykonania:

  • Kawałki łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na odrobinie oliwy z obu stron (najpierw skórą do dołu) przez ok. 4-5 minut do kompletnego usmażenia. Odkładamy łososia na talerz.
  • Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek przez ok 30s. Następnie dodajemy wodę, sos sojowy oraz miód. Wszystko razem mieszamy do dokładnego rozpuszcenia się miodu. Dodajemy sok z cytryny i całość gotujemy na wolnym ogniu przez parę minut.
  • Do małej miseczki wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej 1 łyżkę zimnej wody i dokładnie mieszamy, następnie powoli dodajemy do patelni. Wszystko dokładnie mieszamy by uniknąć grudek i doprowadzamy nasz sos do wrzenia. Potem zmniejszamy ogień i czekamy aż nasz sos się zagęści.
  • Wcześniej upieczone kawałki łososia wkładamy do patelni i dokładnie obtaczamy w sosie. Chwilę razem podgrzewamy by łosoś przeszedł aromatem sosu. Podajemy z ryżem, warzywami i kawałkami cytryny do skropienia. Gotowe!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis