Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami

ryba-z-warzywami

Pyszna i zdrowa ryba, to doskonały pomysł na smakowity obiad. Tym razem podrzucam Wam przepis, który nikomu nie sprawi trudności, a efekt końcowy będzie bardzo smakowity. Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami, to danie które po prostu robi się samo. W przeciągu dosłownie 40 minut mamy na stole apetyczny i smakowity obiad czy też kolację.
A przy okazji zachęcam Was do kupowania ryb i owoców morza z niebieskim certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC.  Wybierając ryby i owoce morza ze znakiem MSC pomagamy chronić zasoby mórz i oceanów, mamy gwarancję, że produkty pochodzą z przyjaznych środowisku zrównoważonych połowów, czyli takich które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski, pozostawiając więcej ryb w morzach i oceanach i sprzyjają innym zwierzętom morskim.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smakowe ryby:


Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 500 g fileta z łososia ze skórą
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • szczypta płatków chili
  • 5 łyżek oliwy z oliwek EV
  • sól
  • pieprz
  • 5-6 zblanszowanych różyczek brokuła
  • 4 garści szpinaku baby
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • sok z cytryny

Wykonanie
W moździerzu ucieramy czosnek, natkę, sól, pieprz, chili i 1 łyżkę oliwy. Gdy czosnek z natką będą roztarte dolewamy pozostałą oliwę. Ok. 2 łyżkami marynaty smarujemy rybę, resztę pozostawiamy do skropienia warzyw.
Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie dokładamy do naczynia porwany na mniejsze części szpinak, brokuły i pomidorki. Warzywa skrapiamy pozostał marynatą. Pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy skropione sokiem z  cytryny.



Komentarze