GRYCZANA GIERKA

Nieprzeciętne zestawienie smaków, kolorów i tekstur! Kasza gryczana połączona z rukolą, pomarańczami i papryką, a do tego chrupiące pekany i salami chips oraz plasterki żółtego sera. Wszystko razem tworzy fantazyjną kompozycję, która zaskoczy Was swoim niezwykle ciekawym smakiem. Co więcej, danie to jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo pożywne. Tą bardzo oryginalną sałatkę polecam przygotować na rodzinne spotkanie na przykład przy planszówkach lub karnawałową imprezę w większym gronie przyjaciół!

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 duża garść rukoli
  • 1 garść listków szczawiu
  • 50 g białej kaszy gryczanej
  • 1 opakowanie CHRUP’US Klasyczne SOKOŁÓW
  • 4 sztuki (84 g) paluszków serowych (miękki ser żółty z mleka krowiego)
  • 2 nieduże pomarańcze
  • 1 papryka spiczasta
  • 3 łyżki orzeszków pekan

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • szczypta mielonych płatków chili
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 15 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z połową przygotowanego dressingu.
  2. Ser kroimy na plasterki.
  3. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy w paseczki.
  4. Pomarańcze obieramy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki, a następnie dzielimy na trójkątne kawałki.
  5. Orzeszki siekamy na plasterki.
  6. Tuż przed podaniem łączymy kaszę z rukolą, papryką, pomarańczami, orzeszkami i serem, całość polewamy pozostałym dressingiem i posypujemy połamanymi Chrup’usami.

Brak komentarzy do "GRYCZANA GIERKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny