Domowy hummus (wersja uproszczona) z suszonymi pomidorami

     Hummus staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem do chleba w naszym kraju. Nawet wszechobecne dyskonty mają go w swojej ofercie. Jednak sklepowe wersje tej pasty zawierają regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Jeśli chcemy unikać takiej chemii w naszej diecie warto samemu przygotować hummus. Tradycyjny hummus jest przygotowywany z ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, soku z cytryny, czosnku i przypraw. Ja w domu przygotowuję jeszcze bardziej uproszczoną wersję tej pasty ale w różnych wariantach smakowych. Nie używam pasty sezamowej za to daję trochę więcej oleju. Pomijam też czosnek, którego w wersji surowej mój organizm nie toleruje.



Składniki:
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy (ja daje olej lniany)
  • płaska łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • odrobina wody jeśli konsystencja będzie za gęsta

Wykonanie:

Ciecierzycę gotujemy według przepisu na opakowaniu (wymaga namaczania dzień wcześniej). Możemy również użyć gotowej ciecierzycy ze słoika. Można już ją kupić właściwie wszędzie.

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i ucieramy na pastę. Jeśli konsystencja będzie za gęsta i składniki nie będą się chciały dobrze zblendować dodajemy odrobinę wody i znów ucieramy.

Gotowy hummus przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku nie dłużej niż 3-4 dni.







Komentarze

Prześlij komentarz