Warstwowa sałatka z łososiem, kukurydzą, pomidorem i mozzarellą.
składniki
- 4-5 liście sałaty masłowej lub strzępiastej
- 2 pomidory
- 120 g pieczarek marynowanych (mały słoik)
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 100 g wędzonego łososia
- 30 g mozzarelli lub sera żółtego
- natka pietruszki lub szczypiorek
- 150 g jogurtu
- 1 ząbek czosnku lub ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
przygotowanie
- Sałatę postrzęp lub pokrój na małe kawałki.
- Pomidory pokrój w kostkę i odsącz z nadmiaru wody.
- Pieczarki pokrój w ćwiartki.
- Łososia pokrój w kostkę.
- Mozzarellę lub ser żółty pokrój lub zetrzyj na tarce.
- Jogurt wymieszaj z czosnkiem i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W salaterce ułóż kolejno sałatę, pomidory, sos czosnkowy, pieczarki, kukurydzę, wędzonego łososia, mozzarellę (lub ser żółty). Na koniec posyp posiekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
Sprawdź inne przepisy na sałatki – klik.