Wellington to polędwica otoczona pasztetem i/lub farszem grzybowym w cieście francuskim. Inspirując się tym przepisem stworzyłam recepturę na bezmięsne danie, które wygląda i smakuje naprawdę znakomicie!
Bezmięsna rolada – PRZEPIS
składniki
- 400 g ciecierzycy lub ulubionej fasoli (użyłam ciecierzycy ze słoika)
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki passaty pomidorowej (lub ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
Na oliwie podsmaż startą na małych oczkach tarki marchewkę oraz pietruszkę, pokrojoną w kostkę cebulę i przetarty czosnek.
Ciecierzycę zblenduj na gładką masę. Wymieszaj ją z podsmażonymi do miękkości warzywami, zmielonymi ziarnami słonecznika, bułką tartą, passatą pomidorową, solą, curry, imbirem i sosem sojowym.
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz
- opakowanie ciasta francuskiego
Pokrojone w kostkę pieczarki oraz cebulę podsmaż na oliwie do miękkości z dodatkiem soli, majeranku i pieprzu.
przygotowanie
- Na środek rozłożonego ciasta francuskiego wyłóż połowę podsmażonych i wystudzonych pieczarek. Z masy ciecierzycowej uformuj rulon i wyłóż go na środek pieczarek. Pozostałą częścią pieczarek obłóż masę ciecierzycową. Następnie całość zawiń w ciasto francuskie. Na wierzchu zrób ukośne nacięcia. Dokładny sposób złożenia rolady pokazują umieszczone poniżej zdjęcia.
- Roladę piecz 20 minut w 200 stopni Celsjusza.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.