stycznia 18, 2020

Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym

zupa z dynia i soczewicy z mleczkiem kokosowym
Idealnie na zimę, rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy, z czerwoną pastą curry i mleczkiem kokosowym. Moja dyżurna zupa od jesieni do wiosny, nie nudzi mi się. Zima w tym roku dość łagodna jest dla nas ( i oby tak zostało) ale talerz gorącej zupy przyda się każdemu.

Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym

Składniki:
2 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru ( 3 cm)
2 łyżki oleju
1 łyżka czerwonej pasty curry
2 liście limonki kaffir ( można pominąć)
ok 700 g obranej dyni
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka mleczka kokosowego
sok z połowy limonki
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie)
sól
natka pietruszki/kolendry do posypania

Wykonanie:
Cebule pokroić, czosnek posiekać, imbir zetrzeć.
Dynię pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i imbir, smażyć ok 10 minut, dodać pastę curry, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Dodać dynię, wymieszać, zalać litrem wody, dodać liście limonki. Gotować 10 minut, dodać wypłukaną soczewicę, gotować 15 minut, dodać pomidory i mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut.
Zupę częściowo zmiksować, ale nie całkowicie, żeby były kawałki.
Dodać limonkę, sos sojowy, cukier, sos rybny, doprawić solą.
Podawać  kolendrą/natką pietruszki.
zupa z dynia i soczewicy z mleczkiem kokosowym


1 komentarz:

  1. ależ smaki! :) zapisuję, bo zimą takie zupy lubię najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger