Marchewka karmelizowana, tak przygotowaną podałam w czasie urodzinowego grilla.
Znacie to uczucie gdy mają przyjść goście, a Wy szukacie w głowie pomysłu co by tu zrobić do jedzenia ? Bo Ileż można jeść sałatki, wciąż te same, bo te najbardziej lubimy. Czasem trzeba coś nowego zrobić, spróbować, przekonać się czy innym też to smakuje !
Taką marchewkę jadłam kilka lat temu i teraz sobie o niej przypomniałam. Czy smakowała gościom jako dodatek do mięs z grilla ? Tak, dorabiałam kolejną porcję w czasie imprezy.
Przede wszystkim tą marchewkę robi się szybciutko, prosto a smak naprawdę jest pyszny.
Marchewka karmelizowana z czosnkiem
- 5 marchewek większych
- 6 ząbków czosnku ( przeciśniętych przez praskę )
- 2 łyżki oliwy + 2 łyżki masła
- 1 duża łyżka miodu
- świeżo mielony pieprz
- sól
Marchewkę myjemy dokładnie, kroimy w kawałki. U mnie kawałki pod kątem takie bardziej podłużne. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło, wrzucamy marchewkę i mieszamy, dodajemy czosnek. Dodajemy 0.5 szklanki wody, przykrywamy pokrywką i zostawiamy do momentu aż marchewki zmiękną. Może się okazać że marchewka potrzebuje więcej płynu wtedy dolewamy wody. Na sam koniec dodajemy miód, mieszamy i doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Ponieważ dusimy marchewkę w płynie, może się okazać, że będzie go trzeba odparować, wtedy zdejmij pokrywkę i pogotuj marchewkę jeszcze chwilę, uważaj żeby się nie przypaliła.
Podsumowując jest to prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu czy właśnie dań z grilla.
Zapraszam na mojego instagrama.