Marchewka karmelizowana z czosnkiem

Marchewka karmelizowana,  tak przygotowaną podałam w czasie urodzinowego grilla.

 

marchewka-karmelizowana

 

 

Znacie to uczucie gdy mają przyjść goście, a Wy szukacie w głowie pomysłu co by tu zrobić do jedzenia ? Bo Ileż można jeść sałatki,  wciąż te same, bo te najbardziej lubimy. Czasem trzeba coś nowego zrobić, spróbować, przekonać się czy innym też to smakuje !

Taką marchewkę jadłam kilka lat temu i teraz sobie o niej przypomniałam. Czy smakowała gościom jako dodatek do mięs  z grilla ? Tak, dorabiałam kolejną porcję w czasie imprezy.

Przede wszystkim tą  marchewkę robi się szybciutko, prosto  a smak naprawdę jest pyszny.

 

Marchewka karmelizowana z czosnkiem

  • 5 marchewek większych
  • 6 ząbków czosnku ( przeciśniętych przez praskę )
  • 2 łyżki oliwy + 2 łyżki masła
  • 1 duża łyżka miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

 

marchewka-karmelizowana-z-czosnkiem

 

Marchewkę myjemy dokładnie, kroimy w kawałki. U mnie kawałki pod kątem takie bardziej podłużne. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło, wrzucamy marchewkę i mieszamy, dodajemy czosnek. Dodajemy 0.5 szklanki wody, przykrywamy pokrywką i zostawiamy do momentu aż marchewki zmiękną.  Może się okazać że marchewka potrzebuje więcej płynu wtedy dolewamy wody. Na sam koniec dodajemy miód, mieszamy i doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Ponieważ dusimy marchewkę w płynie, może się okazać, że będzie go trzeba odparować, wtedy zdejmij pokrywkę i pogotuj marchewkę jeszcze chwilę, uważaj żeby się nie przypaliła.

Podsumowując jest to prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu czy właśnie dań z grilla.

 

Zapraszam na mojego instagrama.