Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bananowy lany chrust

Bananowy lany chrust

Niesamowity przepis na bananowy lany chrust! To chyba najprostszy deser, jaki można zrobić na Tłusty Czwartek oraz zawsze, gdy masz ochotę na szybkie i pyszne słodkości. Tylko pięć minut szykowania i gotowe!

- tylko kilka prostych składników
- bez miksowania, wyrabiania i bez drożdży
- 5 minut szykowania i 15 minut smażenia
- mała patelnia i mała ilość oleju
- wszystko mieszasz łyżką w jednej misce

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia chrustu: 15 minut
Liczba porcji: 20 dużych chrustów

Kaloryczność kcal: 100 w 1 chruściku
Dieta: wegetariańska

Składniki na bananowy lany chrust

  • 3 małe banany - 250 g pulpy - niecała szklanka
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
  • 1 większe jajko
  • łyżka cukru wanilowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki

  • niepełna szklanka oleju do smażenia - około 200 ml
  • łyżka cukru pudru do oprószenia chrustu

Bananowy lany chrust

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajko koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki. 

Kalorie policzone zostały bez posypki z cukru pudru. Jest to jednak bardzo orientacyjna ilość kalorii, która zależy głównie od ilości wchłoniętego przez chruściki tłuszczu. Moje chrusty bananowe wchłonęły nieco mniej niż połowę oleju, który wlałam na patelnię. 

Do usmażenia bananowego lanego chrustu potrzebujesz również: małą patelnię o średnicy 15-18 cm; nie więcej niż 250 ml oleju roślinnego do smażenia np. ryżowy lub rzepakowy; metalowy cedzak lub szczypce do przewracania łowienia chrustu; ręcznik papierowy do odciekania z tłuszczu.

Bananowy lany chrust to przepis, który wymyśliłam z samego rana, jak tylko dzieci pojechały do szkoły. Miały być pączki bananowe, ale zdecydowałam się na znacznie szybszą wersję bananowego deseru. Jestem z tej decyzji super zadowolona, bo przepis już za pierwszym podejściem wyszedł idealnie. 

Bananowy lany chrust, 1

Bananowy lany chrust przepis

Do miski przesiej mąkę pszenną (1 szklanka = 160 gramów mąki) z łyżeczką proszku do pieczenia. Wbij też jedno spore jajko. Dodaj łyżkę cukru waniliowego domowej roboty lub łyżkę cukru wanilinowego. Tutaj przepis na domowy cukier waniliowy

Bananowy lany chrust, 2

W osobnej misce umieść trzy, małe i bardzo dojrzałe banany. Ponieważ wielkość i grubość bananów bywa różna, to dla ułatwienia możesz przełożyć ugniecione widelcem banany do szklanki o pojemności 250 ml. Powinna Ci wyjść niecała szklanka rozgniecionych bananów. Jeśli masz wagę, to będzie to 250 gramów pulpy bananowej. Swoje banany zawsze rozgniatam najpierw widelcem a potem wspomagam się blenderem ręcznym typu żyrafa. Z bananów musi powstać jednolita pulpa. Jeśli masz praskę ręczną do ziemniaków, to taka praska również się sprawdzi :)
Bananowy lany chrust, 3

I to już wszystkie składniki na ciasto pod lany chrust bananowy. Całość wystarczy już tylko bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto będzie gęste jak budyń. 
Bananowy lany chrust, 4

Na małą patelnię (średnica 15-18 cm) wlej niecałą szklankę świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze spalania. Polecam olej rafinowany: rzepakowy, ryżowy lub kokosowy. Jeśli masz świeży, dobrej jakości smalec, to również będzie idealny do smażenia chrustu.

Przy smażeniu bananowego chrustu bardzo ważna jest odpowiednia temperatura oleju. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż patelnia i olej nagrzeje się do temperatury 170-175 stopni. Jeśli masz termometr cukierniczy, to polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kropla ciasta wlana do niego zacznie się od razu smażyć, tworząc wokół kaskady piany i bąbelków. 

Czym wyciskać chrust: 
- jednorazowe rękawy cukiernicze. Wystarczy odciąć końcówkę do średnicy około 7 mm. 
- butelka po wodzie z dziubkiem 
- butelka po wodzie (wówczas należy zrobić sporą dziurkę w zakrętce) 
- ciasto możesz wylewać nawet zwykłą łyżką

Ja używam jednorazowych woreczków, które wyrzucam po skończonej pracy. Woreczek z odciętym końcem umieszczam w wysokim naczyniu. Wówczas woreczek nie przewraca mi się po wlaniu do niego ciasta. Jest zawsze gotowy do użycia i ciasto nie rozlewa mi się na blacie.

Wyciskam na raz po cztery chruściki w kształcie spiralki o średnicy do 5 cm. Ciasto bardzo szybko rośnie i rumieni się. Spiralki rosną do średnicy około 7 cm. 

Bananowy lany chrust, 5

Po około 90 sekundach można je odwracać na drugą stronę. Po minucie smażenia na drugiej stronie można już wyjmować chrusty na ręcznik papierowy i smażyć kolejną porcję. Nie musisz patrzeć na zegarek. Chrusty są gotowe do przewrócenia, gdy zrobią się od spodu rumiane. 
Bananowy lany chrust, 6

Po usmażeniu wszystkich bananowych chruścików możesz oprószyć je przed podaniem cukrem pudrem. Możesz też zajadać je bez dodatku cukru pudru, ponieważ są wystarczająco słodkie. 
Bananowy lany chrust, 7

Bananowy lany chrust, 8

Dzięki łyżeczce wódki, spirytusu lub rumu dodanego do ciasta przed smażeniem, słodkości smażone na oleju chłoną mniej tłuszczu. Ja jednak do tego ciasta nie dodaję alkoholu. Duża ilość pulpy bananowej w cieście sprawia, że chruściki nie chłoną dużo oleju. Bananowy lany chrust jest puchaty i mięciutki. 
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (670 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bananowy lany chrust

Coś nowego, coś pysznego! Lany chrust ze świeżymi bananami w cieście. Dla mnie i moich bliskich rewelacja! Ciasto na lany chrust bananowy zrobisz w pięć minut. Potem tylko chwila na nagrzanie niewielkiej ilości oleju.. na tak samo niewielkiej patelni. Samo smażenie lanego chrustu z bananami zajmuje około piętnastu minut. Lany chrust bananowy jest przepyszny. Uwielbiam ten zapach i ten nieziemski smak bananów w cieście i wanilii. Taki bananowy chrust polecam szykować czasem zamiast placków lub ciastek. Deser w postaci bananowego chrustu spodoba się każdemu. 

Chrust bananowy

To niesamowite, że tak pyszny deser można przygotować w tak ekspresowym tempie. Lany chrust bananowy możesz wyciskać z rękawa cukierniczego albo też lać na patelnię z łyżki. Jeśli używasz rękawa, to nie potrzebujesz nawet zakładać tylki. Wystarczy, że w rękawie będzie otwór o średnicy około 7-10 mm. Bardzo podoba mi się w tym przepisie to, że do zrobienia tego chrustu zużywa się wyjątkowo mało tłuszczu. Jeśli jesteś miłośnikiem takich szybkich i pysznych słodkości, to zapraszam też po tradycyjny lany chrust oraz prawdziwe pączki na drożdżach. Koniecznie zobacz moje przepisy na Tłusty Czwartek oraz inne wspaniałości, które znajdziesz na moim Blogu.