Sos estragonowy – idealny do dań z ryb

Aromatyczny, kremowy sos estragonowy idealny do dań z ryb.

Składniki

  • masło, 2 łyżki
  • cebula biała, 0,5 szt.
  • wino białe wytrawne, 50 ml
  • ocet, 2 łyżki
  • śmietana 30%, 200 ml
  • estragon, 1 łyżka
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce masła.
  2. Dolewamy białe wino i ocet. Mieszamy i redukujemy sos (gotujemy bez przykrycia) mniej więcej do połowy objętości.
  3. Następnie dodajemy śmietanę i estragon.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę masła, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.