Zupa owocowa – wiśniowa z makaronem

Zupy owocowe przywołują smaki mojego dzieciństwa 🙂
Najbardziej w pamięci zapadła mi przygotowywana przez moją prababcię zupa wiśniowa – obowiązkowa pozycja wakacyjnego menu!

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • wiśnie, 0,5 kg
  • cukier, do smaku
  • cukier wanilinowy, do smaku
  • świeża mięta, 1-2 listki
  • słodka śmietana, u mnie 18% do zup i sosów
  • makaron ulubiony (u mnie kolanko), 250 g
  • kisiel wiśniowy (proszek), 1-2 łyżeczki (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Wiśnie myjemy, drylujemy i przekładamy (wraz z sokiem, który puściły podczas drylowania) do garnka.
  3. Zalewamy wodą (dodaję na oko – tyle ile ma być zupy), dodajemy listki mięty i gotujemy do miękkości owoców.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i cukier wanilinowy do smaku (w zależności od kwaśności wiśni i uzyskania stopnia słodkości, który Wam odpowiada).
  5. Na talerzach wykładamy ugotowany makaron, zalewamy gorąca zupą i dolewamy słodką śmietanę.

* jeśli lubisz troszkę gęstszą zupę, pod koniec gotowania do gotującej się zupy dodaj 1-2 łyżeczki proszku kisielu wiśniowego, chwilę mieszaj do zgęstnienia
* zupa świetnie smakuje na ciepło i na zimno
* moja prababcia przygotowywała ją z kluskami lanymi: 2 jajka mieszamy z taką ilością wody, aby uzyskać lejące się ciasto, tak przygotowane małym strumyczkiem wlewamy do gotującej się zupy, aby powstały makaronowe niteczki

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.